INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Mégsem kötelező a hólánc

Infostart / InfoRádió
Szerdától nem ellenőrzik a határőrök a hólánc meglétét az átkelőknél, miután a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az időjárási viszonyok miatt ideiglenesen felfüggesztette az intézkedést. Közben a kormány azt fontolgatja, hogy kötelezővé tennék a téli gumi használatát.

Kovács Iván, a Határőrség szóvivője az InfoRádióban elmondta: több száz autóst fordítottak vissza az elmúlt napokban, mert nem rendelkeztek hólánccal.

Vasárnap éjféltől szerdáig csak olyan autók léphettek be Magyarországra, amelyek rendelkeztek hólánccal, a közútkezelő és a határrendészeti szervek fokozottan ellenőrzik a hólánc meglétét.

Korábban a Belügyminisztérium politikai államtitkára, Juhász Gábor azt mondta az InfoRádióban, hogy a kormány tervei szerint rendkívüli időjárási körülmények között Magyarországon is kötelezővé tehetik a téli gumik használatát az autósok számára.

Európában jelenleg Szlovéniában, Litvániában, Lettországban, Észtországban, Finnországban, Svédországban és Norvégiában kötelező a téli gumi használata; de erős havazás idején Ausztriába és Szlovákiába is csak megfelelő abroncsokkal – és időnként hólánccal – felszerelkezett autósokat engednek.

Kapcsolódó hang

Kovács Iván, a Határõrség szóvivõje
 


Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára
 


A címlapról ajánljuk