INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Érdeklődnek, de nem igényelnek

Infostart / InfoRádió
Egyelőre még senki sem igényelt öt évre szóló nemzeti vízumot - tudta meg az InfoRádió. A beutazási engedélyt a hét eleje óta kérhetik Ukrajna, Románia, Szerbia-Montenegró és Horvátország állampolgárai.

Érdeklődés van, igénylés még nincs - összegezhető a nemzeti vízummal kapcsolatos helyzet. Az öt évre szóló beutazási engedélyt január elseje óta igényelhetik négy szomszédos országban: Ukrajnában, Romániában, Szerbia-Montenegróban és Horvátországban.

Szerbia-Montenegróban a szabadkai főkonzulátuson az InfoRádiónak azt mondták: több tucatra tehető az érdeklődők száma. A külképviseleten kiemelték, hogy hétfőn és kedden állami ünnep volt Szerbia-Montenegróban, így ők sem dolgoztak. Nemzeti vízumkérelmet még senki sem adott be.

Az eszéki főkonzulátuson eddig egyetlen ember érdeklődött a vízum után: egy magyar állampolgár szerette volna megtudni, hogy a Horvátországban élő édesanyja hogyan kaphat ilyen beutazási engedélyt.

Ukrajnában az ungvári főkonzulátus ügyfélszolgálati irodáján nem tudtak fölvilágosítást adni az InfoRádió megkeresésére.

A romániai Kolozsvárott arról számoltak be, hogy néhányan érdeklődtek a vízum iránt; elsősorban azt szerették volna megtudni, hogy a dokumentummal vállalhatnak-e munkát Magyarországon.

A vízum megszerzésének feltételei egyébként igen szigorúak: szinte megegyeznek azokkal a feltételekkel, amely a tartózkodási engedélyhez kellenek.

Igazolni kell a megélhetést, lakhatást, és hogy milyen jogcímen kéri valaki az öt évre szóló engedélyt. Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy a dokumentum kiadása ingyenes.

A szóvivő kiemelte: a dokumentum csak tartózkodásra jogosít, munkát nem lehet vele vállalni. Elmondása szerint aki megszerezte a nemzeti vízumot, az később ingyen juthat hozzá a tartózkodási engedélyhez.A címlapról ajánljuk