eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nyitott a román állampolgárságú magyarországi gyerekek ügye

Magyarországon 43 olyan gyermek van, akiket Románia bármikor elvihet. Mint arról korábban az InfoRádió beszámolt, olyanokról van szó, akiket román állampolgárságú édesanya szült meg magyar kórházban, és otthagyta őket.

A 2004-es román gyermekvédelmi törvény kimondja: a gyámnélküli, külföldön levő kiskorúakat Romániába kell vinni. Az ügyben az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért elnöke az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumhoz fordult segítségért.

Szilágyi Júlia az InfoRádiónak azt mondta, hogy a kérdés továbbra is nyitott. A magyar hatóságok sem tudtak biztosítékot adni arra, hogy a román hatóságok egyenként vizsgálják majd meg a gyerekek ügyét – fogalmazott.

Mivel Romániában az ország Európai Uniós csatlakozása kapcsán nagyobb összeg áll rendelkezésre az ügy megoldására, továbbra is azt kell szorgalmazni, hogy mind a 43 gyerek ügyében egyenként döntsenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×