eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szigorú büntetések jövőre

Január elsejétől jelentősen változnak a foglalkoztatási szabályok. A törvényeket megszegők a korábbiaknál magasabb bírságokra számíthatnak, ezek összege elérheti a 20 millió forintot is.

Szigorodnak jövőre a munkaügyi ellenőrzések, a fekete foglalkoztatásért akár börtönbüntetést is kiszabható lesz és Csizmár Gábor munkaügyi miniszter a bírságok jelentős emelkedését ígéri. Az InfoRádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, a törvény tételesen rögzíti, hogy milyen szabálysértésért milyen büntetés jár. A kiszabható bírság nagysága 30 ezer és 20 millió forint között lesz.

Több intézkedés a Munkatörvénykönyve jövő évi módosításával együtt lép hatályba. A kormány tervei alapján ezentúl nem lehet a munkaerő-kölcsönzéssel kijátszani az adó és járulékfizetési kötelezettségeket. A munkáltatóknak nem lesz lehetőségük arra sem, hogy teljesíthetetlen követelményekkel a minimálbérnél kevesebbet fizessenek dolgozóiknak. Az állami támogatások, megrendelések feltételéül szabott rendezett munkaügyi kapcsolatokat is megkövetelik a jogszabályok.

Január elsejétől adózási szempontból rendezheti a kényszervállalkozások helyzetét az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény hatálybalépése. A családtámogatási törvény módosítása pedig lehetővé teszi, hogy a gyesben részesülők ne csak négy, hanem nyolc órában dolgozhassanak.

A munkanélküliséget azzal csökkentené a kormány, hogy támogatja a legalább három hónapja regisztrált állástalanok foglalkoztatását. Ha egy kis- és középvállalkozás januártól munkanélküliket alkalmaz, egy éven át teljes járulékkedevzményt vehet igénybe. A foglalkoztatottak számának növelését kívánja elősegíteni az új szakképzési program is, a magyar felnőtt népesség negyven százaléka ugyanis nem rendelkezik semmilyen képesítéssel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×