eur:
394.9
usd:
370.81
bux:
65148.44
2024. április 19. péntek Emma

Metróépítés miatt szűnik meg egy fővárosi hajléktalanszálló

Lebontják a Borszéki úti átmeneti hajléktalanszállót és háziorvosi rendelőt a XI. kerületben, mert kell a hely a 4-es metró Etele téri járműtelepének. A szállón lakó 50 embert pénteken költöztetik ki, de sokan nem tudnak hova menni. A férőhelyek pótlásáról vitázik a működtető civil szervezet és a főváros.

Az utcára kerülhet közel ötven ember a Borszéki utcai átmeneti hajléktalanszállóról, mert az épület útjában áll a 4-es metrónak és le kell bontani.

Győri-Dani Lajos, az intézményt működtető Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy az épületet el kellett adniuk a BKV-nak, mert egyébként kisajátították volna.

„Az épületért kapott 33 millió forintból egy 600 négyzetméteres ingatlant nem tudunk pótolni. Vannak, akiknek tudtunk szállást ajánlani, de a szállóink tele vannak, nem tudtunk mindenkit elhelyezni.”

Győri-Dani Lajos hozzátette, hogy a szociális törvény szerint a főváros az ellátásra kötelezett, de nem pótolja a kieső férőhelyeket.

Skultéty József, a főpolgármesteri hivatal szociális ügyosztályának vezetője elmondta, hogy a főváros teljesíti a szociális törvényben rögzített kötelességét, évi 10 milliárd forintot fordít erre a területre. Úgy gondolja, hogy a helyzetre a civil szervezet szakembereinek kellett volna felkészülni.

„A Borszéki úti bontást már egy éve tudtuk, a civil szervezetnek kellett volna egy másik ingatlan után nézni. Ha a hajléktalanok bármelyik intézet kapuján bekopogtatnak, kapnak tanácsot, hogy melyik intézmény tud segítséget nyújtani a számukra” – fogalmazott Skultéty József.

A főpolgármesteri hivatal szerint ilyenkor még van szabad hely az ellátórendszerben, ám ha jönnek a kemény fagyok, nehezebb lesz férőhelyet találni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×