INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

Magyar Bálint szerint erkölcstelen a gyerekeket utcára vinni politikai okból

Infostart / InfoRádió

Az oktatási miniszter okafogyottnak nevezte az egyházi iskolák támogatásáért rendezett budapesti tüntetést. A demonstrálók petíciót adtak át a tárca képviselőjének.

A budapesti Felvonulási téren tartott megmozdulás résztvevői az egyházi iskolák jövő évi támogatásának növelését szeretnék elérni.

A megmozdulást szervező Szülői Közösségek elnöke az InfoRádiónak úgy fogalmazott: a 2006-os költségvetés tervezete alapján évi 5-6 milliárd forinttal kapnának kevesebbet az egyházi oktatási intézmények, mint az államiak.

Hardy F. Gábor alaptalannak tartotta azokat a vádakat, hogy a diákok számára kötelezővé tették a részvételt a demonstráción.

Hozzátette: nem bíznak abban, hogy megkapják a kormány által ígért támogatást.

Merkl Hilda, a Budakeszin működő Prohászka Ottokár katolikus gimnázium igazgatója az InfoRádiónak elmondta: az intézmény 10 és 20 millió forint közötti összeggel kap kevesebbet jövőre.

Hozzátette: az iskolák "lehetőségeik és erejük" végéhez értek.

Az oktatási miniszter a petícióval összefüggésben közölte: az egyházi iskolák az önkormányzati intézményekkel azonos szintű kiegészítő normatív támogatást kérnek, miközben azok nem is kapnak ilyen juttatást.

Magyar Bálint hozzátette: az elmúlt években megkétszereződött az egyházi iskolák támogatásának összege.

2003-ban az egy tanulóra jutó támogatás 50 ezer forintttal több volt az egyházi iskolákban, mint az állami és önkormányzati oktatási intézményekben - tette hozzá.

Közölte: ezentúl az egyházi iskolák is részesülnek a bejáró-, a kistelepülési és a társulási normatívákból. Magyar Bálint szerint vitatható, hogy ezek megilletik-e az intézményeket.

Az oktatási miniszter megismételte: törvénytelen és erkölcstelen gyerekeket az "utcára vinni" politikai indíttatásból.Kapcsolódó hang

Merkl Hilda az intézmények követeléseirõl
 


Hardy F. Gábor a petícióról
 


Magyar Bálint a petícióról
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018