INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Vizsgálat indul a román gyermekek ügyében

Infostart / InfoRádió
Az InfoRádió úgy tudja, hogy Göncz Kinga családügyi miniszter belső vizsgálatot rendelt el a tárcájánál a Magyarországon nevelkedő román állampolgárságú gyermekek ügyében. Az ellenőrzésre azért kerül sor, mert egy román jogszabály kimondja: Romániába kell vinni azokat a román állampolgárságú kiskorúakat, akik kísérő nélkül vannak külföldön.

Az InfoRádió értesülései szerint Magyarországon több száz ilyen gyermek lehet. Szakemberek elmondták: a magyar-román határhoz közel gyakran előfordul, hogy a román állampolgárságú édesanya magyar kórházban szüli meg gyermekét, majd a csecsemőt Magyarországon hagyja. A gyerek ezután magyar állami gondozásba kerül, de továbbra is román állampolgár marad, így további sorsukról a román hatóságok dönthetnek.

Szilágyi Júlia, az Alapítvány az Örökbefogadó és Nevelőszülőkért szervezet elnöke úgy tudja, hogy hamarosan elviszik Magyarországról az ilyen gyermekeket, akkor is, ha már évek óta itt élnek, óvodába vagy iskolába járnak, esetleg nevelőszülőknél vannak.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Gyermek és Ifjúságvédelmi főosztályvezetője a budapesti román nagykövetségen tájékozódott az ügyben.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke szerint a román gyermekvédelem sokat fejlődött az elmúlt években, ám ennek ellenére sokszor még mindig nem a gyermek érdeke érvényesül.


A címlapról ajánljuk