eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Veszélyesebb a kórház mint a közút?

Rossz dokumentáció, fertőzések, téves diagnózis és terápia, gyógyszerelési és technikai hibák - ezek a legjellemzőbbek tévedések, melyek 3-6 ezer ember halálát okozhatják évente Magyarországon. Nemzetközi vizsgálatok szerint akár a klinikai diagnózisok egynegyede is téves lehet.

Az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára szerint nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy orvosi hibák következtében többen halnak meg, mint közlekedési balesetben, mellrákban, AIDS-ben. Magyarországon mindezt sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehet, mert nincsenek erre vonatkozó felmérések – közölte Vojnik Mária egy országos konferencián.

Az államtitkár szerint az egészségügyi ellátórendszerben előforduló hibák miatt - becsült adatok szerint - a múlt évben 3-6 ezer ember halt meg Magyarországon. A leggyakoribb orvosi hibák a rossz dokumentációból, a fertőzésekből, téves diagnózisból és terápiából, gyógyszerelési és technikai hibából fakadnak.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint leggyakrabban dokumentációs hiba okozza a sérülések és károsodások legnagyobb részét. Emellett gyakori ok a téves klinikai diagnózis, a fertőzés, a technikai hiba, valamint a gyógyszerek felírása, beadása során bekövetkező gyógyszerelési hiba.

A klinikai diagnózisok a nemzetközi kórbonctani vizsgálatok szerint az esetek 8,8-24,4 százalékában tévesek - közölte Vojnik Mária politikai államtitkár.

Az orvosi hibák elkerülésére a szakmai protokollok fejlesztését, a minimál feltételek megkövetelését, az egészségügyi személyzet folyamatos képzését és továbbképzését, a hibák felismerését, megbeszélését, a tanulságok levonását javasolta a szaktárca politikai államtitkára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×