INFORÁDIÓ 
2020. február 26. szerda
Géza

Orbán szerint százezreket veszélyeztet a kormány

Infostart / InfoRádió

A Fidesz elnöke szerint a kormány gazdaságpolitikája több százezer családot veszélyeztet. Orbán Viktor azután beszélt erről, hogy a Fitch Ratings elsőrendűből a közepes sávba sorolta vissza Magyarország adósságkockázati besorolását.

Az ellenzéki párt elnöke a Gazdasági Konzultáció budapesti fórumán azt mondta: azokat fenyegeti veszély, akik devizában vettek fel lakossági hiteleket, hiszen a leminősítés miatti forintárfolyam-változás közvetlen kockázatként érinti őket.

A Fidesz elnök úgy vélte: nem az a baj, hogy rosszul működik a magyar gazdaság, hanem az, hogy a kormány nem tartja be a szavát.

A Fitch Ratings a folyamatosan rossz teljesítményt mutató költségvetéssel és a tartósan magas államháztartási hiánnyal indokolta döntését. A cég szerint valószínűtlen, hogy Magyarország 2010-ben csatlakozhat a monetáris unióhoz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a döntés után azt mondta: Magyarország bátorítást kapott ahhoz, hogy a már megkezdett változtatások mellett átfogóbb reformokat is végrehajtson.

Az MSZP úgy vélte: egy hitelminősítő cég változtatott Magyarország besorolásán, a másik kettő ugyanolyan nagy intézet viszont nem, tehát bíznak abban a gazdaságpolitikában, amit a kormány folytat.

Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes szerint Orbán Viktor vagy elveszítette a józan ítélőképességét, vagy olyan dologban mond véleményt, amihez nem ért, vagy szándékosan rémisztgeti az állampolgárokat.

Kovács Tibor kitért arra, hogy a forint árfolyama a bejelentést követő néhány órás kismértékű ingadozás után visszaállt az azt megelőző szintre, a piac megítélése nem változott. A frakcióvezető-helyettes elmondta: az állampolgárok figyelmét már korábban felhívták az árfolyamtól függő devizahitelek kockázatára. Hozzáfűzte: az árfolyamáért elsősorban a jegybank monetáris politikája felelős.

Kapcsolódó hang

Összefoglaló a Fidesz álláspontjáról
 


Interjú Kovács Tibor szocialista frakcióvezetõ-helyettessel
 


Összefoglaló a Fitch leminõsítésérõl
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018