eur:
393.35
usd:
367.78
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Nyilatkozat a kollégiumok támogatására

Ötpontos nyilatkozatot fogadtak el a Fidesz oktatáspolitikusai és szakmai szervezetek annak érdekében, hogy a kollégiumok támogatása jövőre legalább az idei szintet érje el. Az MSZP szerint a parlamentben kellett volna a javaslatokat megtenni.

A kollégiumok normatív támogatása érje el az intézmények teljes ráfordításának 90 százalékát - ez az első pontja annak az ötpontos nyilatkozatnak, amellyel a Fidesz, a kollégiumi szövetségek és a kollégiumok vezetői tiltakoznak a jövő évi kollégiumi támogatások csökkentése miatt. Pokorni Zoltán a nagyobbik ellenzéki párt oktatási kabinetvezetője elmondta, jövőre 9 milliárd forint pluszforrásra lenne szükség ahhoz, hogy rendeződjön a kollégiumok helyzete.

„Húsz milliárd forintot szán a költségvetés a kollégiumok támogatására, és durván 9 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a kollégiumok optimális körülmények között működjenek. Mi úgy látjuk, hogy ahhoz, hogy az idei szintet biztosítani tudjuk, további 3 milliárd forint kell” – mondta Pokorni Zoltán.

A konferenciára meghívást kapott az Oktatási Minisztérium is. Brassói Sándor főosztályvezető-helyettes elmondta, több okból is szükség volt a normatívák csökkentésére.

„Az infláció várható üteme (…) egy tényező. Lényeges az is, hogy a jövő évi ÁFA-tartalom megváltozik, így a működtetési költségek is csökkennek. Ezek mind hatással lehetnek a normatívára” – mondta a tárca főosztályvezető-helyettese.

Brassói Sándor hozzátette, a csökkenő gyereklétszám is indokolta a normatívák mérséklését.

A meghívott többi parlamenti párt közül csak az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője jelent meg a konferencia előtt. Tatai-Tóth András szétosztott egy nyilatkozatot, melyben azt írta: kevésbé lenne kampányszagú, ha a Fidesz a Parlamentben fejtette volna ki az álláspontját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×