eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ma kerül az Internetre az ideiglenesen engedélyezett szakok névsora

Az oktatási tárca ma hozza nyilvánosságra a www.felvi.hu internetes oldalon, hogy a szeptembertől induló felsőoktatási szakok közül melyek rendelkeznek csak ideiglenes, kétéves engedéllyel. Az Info Rádió úgy tudja, körülbelül harminc ilyen szak van.

Azok a szakok, amelyek indítását a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) nem támogatta, csak átmeneti engedélyt kaphattak az oktatási minisztertől.

A szaktárca nem közölte, hogy melyek ezek a szakok, azt azonban elmondták: a MAB által nem engedélyezett 78 szak közül körülbelül 30 indul el.

Fésűs László, a Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a testület szerint ezeknek a szakoknak az esetében nincsenek meg a feltételek a biztonságos működéshez és az európai színvonalú képzéshez.

Az oktatási tárca politikai államtitkára ugyanakkor azt közölte, hogy a miniszter csak olyan szakoknál bírálta felül a MAB döntését, amelyeknél rövid időn belül pótolhatók a hiányosságok. Arató Gergely elmondta: csak személyi vagy technikai feltételek hiányoznak.

Azokat a szakokatl, amelyek csak kétéves ideiglenes engedélyt kaptak, feltüntetik a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban is – mondta az államtitkár.

Arató Gergely hozzátette: olyan szakoknak is adtak ki ideiglenes engedélyt, amelynek indítását a munkaerőpiac indokolta.

A politikus szerint az ideiglenesen engedélyezett 30 szak biztonságosságos fenntartását szavatolja, hogy ezek a képzések többsége már évek óta működik. Az ideiglenes szakok a tárca tájékoztatása szerint megtalálhatók a www.felvi.hu internetes lapon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×