INFORÁDIÓ 
2020. február 26. szerda
Géza

Korrupció az ukrán határon

Infostart / InfoRádió

Elégedetlen volt a vámőrség észak-alföldi régiójának vezetőjével, ezért váltotta le még a múlt héten posztjáról az országos parancsnok, aki elismerte, hogy az utóbbi időben több korrupciós eljárás is indult az ukrán határon szolgálatot teljesítő vámosok ellen.

A Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoka azért váltotta le hivatalából a vámőrség észak – alföldi régiójának parancsnokát, mert nem volt elégedett a munkájával. Nagy János szerint Lupkovics György sokat tett, de nem eleget azért, hogy csökkenjen a Magyarországra csempészett áruk mennyisége.

„Azt gondoltam, hogy minden erőfeszítés ellenére, amit a parancsnok úr tett ebben a régióban, újításra van szükség. Többet kell tennünk annak érdekében, hogy maradéktalanul meg tudjunk felenni az elvárásoknak” – mondta a VPOP országos parancsnoka.

Nagy János a döntést indokolva hozzátette : múlt héten kedden beszámoltatták a régióparancsnokot az ukrán határon tartó fokozott ellenőrzésekről és a jövő évi tervekről, majd ezt követően döntött a leváltásáról.

Nagy János elmondta: míg 2003-ban 600 ezer karton cigarettát foglaltak le az ukrán határon, ma már több mint egymillió karton cigarettát semmisítettek meg. De sokan próbálkoznak üzemanyag illegális behozatalával is.

A parancsnok szerint a határon átlépő járművek 80-90 százalékában csempészett árut találnak a vámosok. Nagy János elismerte azt is, hogy az elmúlt hónapokban korrupció gyanúja miatt több vámos ellen is eljárás indult.

„Kezelnünk kell ezt a problémát, én azt várom, hogy a közeljövőben határozottabban tudunk fellépni és komolyabb eredményeket tudunk felmutatni mint az elmúlt években” – mondta az országos parancsnok, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a 6600 fős állományban évi 50 korrupciós eset történik.

A leváltott régióparancsnok, Lupkovics György helyére Szabó Károly került, aki eddig a Vám- és Pénzügyőrség határügyi és ügyeleti főosztályának vezetője volt.

Kapcsolódó hang

Interjú Nagy János országos parancsnokkal
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018