INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Adománygyűjtés a felvidéki magyarokért

Infostart / InfoRádió
Közös adománygyűjtő akciót indít a Rákóczi Szövetség és a Polgári Körök Mozgalom a felvidéki magyar családoknak járó, de a magyar állam által eddig mégsem folyósított oktatási-nevelési támogatás biztosítására - közölte a Rákóczi Szövetség elnöke Budapesten.

Halzl József az InfoRádiónak elmondta: a Felvidéken egy magyar-szlovák egyezmény alapján az oktatási-nevelési támogatást nem közvetlenül a családokhoz juttatják el: a pénzek a Pázmány Péter Alapítványhoz folynak be; a szervezetnél szülői valamint iskolai szervezetek pályázhatnak meghatározott célokra.

A Rákóczi Szövetség elnöke közölte: a beiratkozás előtt álló első évfolyam oktatási-nevelési támogatását szeretnék megteremteni a magyarországi és a felvidéki magyar közösség összefogásával. A szervezet azt szeretné elérni, hogy gyermekenként húsz-, de legalább tízezer forintos beiratkozási ösztöndíjat biztosíthassanak. Halzl József szerint ez az összefogás kifejezhetné a magyarországi társadalom szolidaritását is.

Hazl József elmondta: az akciót tavaly kezdeményezték először, hatására azokban a régiókban, ahol ilyen segítséget tudtak nyújtani a beiskolázáshoz, jelentősen megnövekedett a magyar oktatási intézményekbe beiratkozott diákok száma.

Az elnök közölte: ahhoz, hogy a programot a magyar állami támogatás nélkül meg tudják valósítani az ország egyik felében, 2000 rászoruló gyerekkel és ezzel az egy évfolyammal számolva összesen 20 millió forintra lenne szükség.

A gyűjtésben várhatóan részt vesz több magyarországi civil szervezet és a polgári körök, valamint a Rákóczi Szövetség mintegy száz magyarországi helyi szervezete, a Felvidéken pedig a szövetséggel szorosan együttműködő Város és vidéke célalap hálózat – országos civilszervezeti hálózat fogja továbbítani az információkat.


A címlapról ajánljuk