eur:
394.52
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Aggódnak az egyházak

Közös nyilatkozatban fejezte ki aggályait a négy magyarországi történelmi egyház a jövő évi költségvetés tervezete miatt. Az egyházak vezetői a támogatások csökkenését kifogásolták és jogegyenlőséget kértek. Ha nem lesz változás, az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A történelmi egyházak közös nyilatkozatukban arra kérték a kormányt, hogy állítsa helyre az egyházi intézmények egyenlő finanszírozását. Erdő Péter bíboros, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett elvonás az egész szociális ágazatot sújtja.

„Csökkentették a normatívákat, majd az önkormányzati és állami intézmények részére többek között a kistérségi társulásokon keresztül megnyitottak egy ezt pótló másik finanszírozási csatornát. Ezt azonban a jogszabályok értelmében az egyházi intézmények nem vehetik igénybe” – jelentette ki Erdő Péter bíboros, aki szerint a döntés miatt egyenlőtlen a finanszírozás.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke az egyeztetéseket kevesellte.

„Továbbra is hiányoljuk azt az érdemi párbeszédet, amelyet a kormányzat illetékeseinek az egyházak vezetőivel kellene folytatni. Nagyon reméljük, hogy változás áll be ezen a téren” – fogalmazott Bölcskei Gusztáv.

Streit Sándor, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke elsősorban abban látta a problémát, hogy nem a megfelelő szinten zajlottak a kormányzattal az egyeztetések.

„Annak az egyeztetésnek egyik felekezet, vagy egyház sem látja az értelmét, ahol a nem megfelelő szintű tárgyalások folynak. Ha annak, akivel tárgyalok, nincsen megfelelő felhatalmazása, akkor valószínűleg nem tudunk előrelépni” – fogalmazott Streit Sándor.

Szebik Imre evangélikus püspök úgy fogalmazott, hogy az egyházak a közös nyilatkozattal nem privilégiumot kérnek.

„Nem arról van szó, hogy a telhetetlen papság képviseletében mi többet akarnánk, mint bármely más hasonló világi intézmény, hanem hogy a mi intézményeinkben dolgozók, tanulók ugyanazokat az anyagi juttatásokat, jogokat megkapják, és ennek megfelelően hasonló színvonalú legyen oktatásuk, ellátásuk” jelentette ki az evnagélikus püspök.

Ha az Országgyűlés ebben a formában fogadja el a költségvetési tervezetet, akkor az egyházi vezetők Alkotmánybírósághoz fordulnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×