eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Jelentős lépés vagy alibiakció?

A kettős állampolgárságról szóló népszavazás egy éves évfordulója előtt a kormány többségi támogatással, a kisebbik koalíciós partner fenntartásával elfogadta a határon túli magyarok közjogi státuszáról szóló előterjesztést. A Fidesz egyetértést sürget. Az RMDSZ jelentős nemzetpolitikai lépésnek tartja, a kárpátaljai KMKSZ alibiakciónak nevezi az előterjesztést, míg a szlovákiai MKP az egyeztetést hiányolja.

A kormány szándéka szerint az Alkotmányban a módosítás után szerepelnie kell annak, hogy a határon túli magyarok részei a nemzetnek, mint közös nyelvi, történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező közösségnek. A kabinet célja, hogy új tartalmat kaphasson a nemzet fogalma és ezzel a határon túli magyarokat az alkotmány eszközével is a nemzet részévé nyilvánítsa.

A kabinet felhatalmazta Avarkeszi Dezső kormánymegbízottat és Petrétei József igazságügy-minisztert a hivatalos egyeztetések lebonyolítására.

Közben a Fidesz elnöksége konszenzust sürget a határon túli magyarok helyzetének javítása érdekében. A testület közleményében a Magyar Állandó Értekezlet összehívására kéri a miniszterelnököt, mert úgy véli, a kormány a népszavazás után egy évvel sem tette meg a megfelelő intézkedéseket.

Jelentős nemzetpolitikai lépésnek nevezte az InfoRádióban a határon túli magyarok közjogi státuszáról szóló kormányzati előterjesztést az RMDSZ ügyvezető elnöke. Takács Csaba szerint ugyanakkor ezt nem szabad összekeverni a kettős állampolgárság kérdésével.

Míg Batiz András kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy eddig is zajlottak informális egyeztetések a magyarországi pártok és a határon túli szervezetek között, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az InfoRádióban azt sérelmezi, hogy a magyar kormány csak levélben volt hajlandó egyeztetni a határon túli magyarokat érintő közjogi státuszról szóló előterjesztésről. Bugár Béla szerint fontos lett volna, hogy személyesen tárgyaljanak a kérdésről.

Alibiakciónak nevezte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a határon túli magyarok közjogi státuszáról szóló javaslatot. Kovács Miklós az InfoRádióban elfogadhatatlannak nevezte, hogy a határon túliakkal a róluk szóló kérdésben a magyar kormányzat nem egyeztetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×