INFORÁDIÓ
2021. november 29. hétfő
Taksony

Jelentős lépés vagy alibiakció?

Infostart

A kettős állampolgárságról szóló népszavazás egy éves évfordulója előtt a kormány többségi támogatással, a kisebbik koalíciós partner fenntartásával elfogadta a határon túli magyarok közjogi státuszáról szóló előterjesztést. A Fidesz egyetértést sürget. Az RMDSZ jelentős nemzetpolitikai lépésnek tartja, a kárpátaljai KMKSZ alibiakciónak nevezi az előterjesztést, míg a szlovákiai MKP az egyeztetést hiányolja.

A kormány szándéka szerint az Alkotmányban a módosítás után szerepelnie kell annak, hogy a határon túli magyarok részei a nemzetnek, mint közös nyelvi, történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkező közösségnek. A kabinet célja, hogy új tartalmat kaphasson a nemzet fogalma és ezzel a határon túli magyarokat az alkotmány eszközével is a nemzet részévé nyilvánítsa.

A kabinet felhatalmazta Avarkeszi Dezső kormánymegbízottat és Petrétei József igazságügy-minisztert a hivatalos egyeztetések lebonyolítására.

Közben a Fidesz elnöksége konszenzust sürget a határon túli magyarok helyzetének javítása érdekében. A testület közleményében a Magyar Állandó Értekezlet összehívására kéri a miniszterelnököt, mert úgy véli, a kormány a népszavazás után egy évvel sem tette meg a megfelelő intézkedéseket.

Jelentős nemzetpolitikai lépésnek nevezte az InfoRádióban a határon túli magyarok közjogi státuszáról szóló kormányzati előterjesztést az RMDSZ ügyvezető elnöke. Takács Csaba szerint ugyanakkor ezt nem szabad összekeverni a kettős állampolgárság kérdésével.

Míg Batiz András kormányszóvivő azt hangsúlyozta, hogy eddig is zajlottak informális egyeztetések a magyarországi pártok és a határon túli szervezetek között, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke az InfoRádióban azt sérelmezi, hogy a magyar kormány csak levélben volt hajlandó egyeztetni a határon túli magyarokat érintő közjogi státuszról szóló előterjesztésről. Bugár Béla szerint fontos lett volna, hogy személyesen tárgyaljanak a kérdésről.

Alibiakciónak nevezte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke a határon túli magyarok közjogi státuszáról szóló javaslatot. Kovács Miklós az InfoRádióban elfogadhatatlannak nevezte, hogy a határon túliakkal a róluk szóló kérdésben a magyar kormányzat nem egyeztetett.

Kapcsolódó hang

Interjú Takács Csabával, az RMDSZ ügyvezetõ elnökével
 
Interjú Bugár Bélával, az MKP elnökével
 
Interjú Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018