eur:
394.79
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Szentpétervár, 2018. március 18.A helyi szavazatszámláló bizottság kiürít egy urnát egy szentpétervári szavazóhelyiségben 2018. március 18-án, az elnökválasztás napján. A moszkvai Központi Választási Bizottság előzetes adatai az elnökválasztáson független jelöltként induló Vlagyimir Putyin hivatalban levő államfő győzelmét vetítik előre. (MTI/EPA/Anatolij Malcev)
Nyitókép: Anatolij Malcev

Így értékelte az EBESZ a magyar választást

A választás tiszta volt, ám nem lehet egyenlő versenyről beszélni – állapította meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet a magyarországi voksolásról készített jelentésében. A Fidesz szerint a szervezet túllépte hatáskörét.

Az április 8-i országgyűlési választásokat az állam és kormánypártok anyagi forrásainak jelentős átfedése határozta meg, aláásva a jelöltek lehetőségét arra, hogy egyenlő feltételek mellett versengjenek – kezdi előzetes megállapításait az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), majd azzal folytatja, hogy a választópolgároknak sokféle politikai választási lehetősége volt, ennek ellenére

a megfélemlítő és idegenellenes retorika, a média elfogultsága és a nem átlátható kampányfinanszírozás szűkítette a valódi politikai vita terét,

korlátozva a választókat abban, hogy teljes tájékozottság birtokában dönthessenek.

Arra azonban szintén kitér a dokumentum, hogy

a választások technikai kivitelezése szakszerű és átlátható volt.

Az alapvető jogok és szabadságjogok általában érvényesültek, de kedvezőtlen környezetben. Az információhoz való hozzáférés, valamint a sajtó és az egyesülés szabadsága korlátozva volt, egyebek mellett a közelmúltbeli jogi változások következtében – tette hozzá a szervezet.

A külhoni szavazókkal kapcsolatban az EBESZ megjegyzi, hogy az ország határain kívül szavazók számára biztosított két különböző választási eljárás aggályokat vetett fel az egyenlő választójog elvével kapcsolatban, és azt illetően, hogy ez a megkülönböztetés pártpolitikai megfontoláson alapul.

Mint írják: a kampány élénk volt, azonban az ellenséges és megfélemlítő kampányretorika korlátozta az érdemi vita terét, és csökkentette a választópolgárok lehetőségét a tájékozott döntés meghozatalára. A mindenütt jelen lévő átfedés a kormányzati információ és a kormánykoalíció kampánya között, valamint az egyéb állami forrásokkal kapcsolatos visszaélések elmosták az állam és a párt közötti határvonalat, amely ellentétben áll Magyarország EBESZ felé vállalt kötelezettségeivel – tette hozzá a szervezet.

Gulyás: az EBESZ túllépte hatáskörét

A Fidesz frakcióvezetője szerint túllépte hatáskörét az EBESZ a vasárnapi magyarországi parlamenti választásról kiadott jelentésének egyes megállapításaival.

Gulyás Gergely az MTI-nek azt mondta az EBESZ-nek nem feladata a magyar választási kampányról politikai véleményt mondani, különösen nem szükséges a bevándorlással szembenálló kormánypártokkal vitába bonyolódni, és a kormányzati kampányt minősíteni.

A bevándorlás elutasítása nem xenofóbia, hanem életösztön

- hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője, alelnöke.

Jelezte ugyanakkor azt is, hogy az EBESZ-jelentés megállapítása szerint a választójog alkotmányos alapjogának szabad gyakorlása mindenkinek biztosított volt. Ezzel a Fidesz maximálisan egyetért - közölte. Ahogyan azzal is egyetértenek, hogy a választás lebonyolítása átlátható és professzionális volt. A jelentés ezen túlmenő megállapításai azonban hatáskörtúllépést jelentenek - fejtette ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×