INFORÁDIÓ 
2018. június 22. péntek
Paulina

Lánczi Tamás: bukással járhat az ellenzéki összefogás

Infostart / InfoRádió - Exterde Tibor

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint rendkívül veszélyes lenne az ellenzéknek az összefogás, és a bukás akár a baloldali pártok eltűnésével is járhatna. Lánczi Tamás arról is beszélt, hogy az emberek többsége cinikusan áll a korrupció kérdéséhez.

Katasztrofális eredménnyel járhat az ellenzéki pártok számára az összefogás: a kormányváltáshoz sem vinné közelebb őket, de a vereségben az összes párt közösen osztozna – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lánczi Tamás. A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint az összefogás esetén az egyes pártok rosszabb eredményt érnének el, mintha külön indultak volna, és ez várhatóan a 2014-es eredményeknél is rosszabb lenne.

Ebben az esetben a győztes Fidesszel szemben egy egymással kompromittálódott ellenzék állna. A vereség hatására a pártok tagság és szavazóbázisa a vezetőségét elcsapná,

szakadások jönnének létre, egy ilyen választási vereség a pártok létébe kerülne

– vélekedett a Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

Lánczi Tamás szerint egy ilyen összefogásba mindenki belebukna, ha sikertelen lenne, márpedig a számok azt mutatják, hogy kudarcra van ítélve az összefogás.

Arról is beszélt, hogy a pártok elitje nem érdekelt az összefogósdiban,

zömmel színjátékot látunk.

Az átszavazás nehezen működhet, mert a választók nem értik ezt, vagy nem tartják fontosnak a kérdést – tette hozzá.

Egy elkötelezett jobbikos miért szavazna Gyurcsány Ferenc jelöltjére, ha a párt pont a volt kormányfő és az általa képviselt politika ellen jött létre, és egy baloldali miért szavazna a Jobbikra, amelyet eddig náci pártnak neveztek – tette fel a kérdést.

Megjegyezte, hogy nem Orbán Viktor kormányfő távozása az egyetlen beszédtéma, hasonlóan fontos a migráció kérdése is, és vannak olyan ellenzéki választók, amelyek ebben inkább a kormánypártokkal értenek egyet.

Azt is mérlegelheti egy választó, hogy milyen szivárvány- vagy szörnykoalíció jönne létre, amely Gyurcsány Ferenctől Vona Gáborig tart – emelte ki Lánczi Tamás.

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a nem kispártok határozzák meg a választás eredményét. Az indulásokban az anyagi motiváció erős lehet: akik jogilag fifikásak és ügyesek, egy kiskapuban bízhatnak, abban, hogy mégsem kell visszafizetni az állami támogatást akkor, ha nem érik el a szükséges küszöböt. Az ilyen pártoknak marginális jelentőségük van, nem befolyásolja az eredményt – közölte.

Lánczi Tamás szerint

az emberek többsége cinikusan áll a korrupció kérdéséhez.

Nem sokat számít a végeredmény szempontjából egy-egy botrányos ügy, a korrupció már beárazódott a választók fejébe, cinikusan állnak hozzá, és nemcsak Magyarországon - vélekedett. Megjegyezte, hogy az még nagyobb baj, ha egy-egy politikai szereplő kisebb súlyú ügyek miatt is lemond.

Arról is beszélt, hogy az uniós szintű tárgyalásokon fontos lenne, ha az országnak stabil, jól kormányozható vezetése maradna.

Kapcsolódó hang

Lánczi Tamás az ellenzéki összefogás veszélyeiről
 


Lánczi Tamás a kispártokról
 


Lánczi Tamás a korrupcióról
 


Lánczi Tamás az átszavazás nehézségeiről
 


Kezdőlap Választás 2018 Lánczi Tamás: bukással járhat az ellenzéki összefogás

A címlapról ajánljuk

Visszatér Kulka János

Úgy tudni, a színpadtól visszavonultan élő színész először a mozivásznon mutathatja meg újra...