eur:
401.89
usd:
370.47
bux:
74214.86
2024. október 21. hétfő Orsolya
Thai soldiers stand in row.commando soldiers in camouflage uniforms gun in hand,close up of army and preparation for battle.
Nyitókép: toodtuphoto/Getty Images

Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

A szlovák kormány magasabb fizetéssel és juttatásokkal igyekszik motiválni a szlovák hadsereg katonáit, hogy ne szereljenek le. Az újoncok úgynevezett aktivációs pótlékot is növelni fogják, az egyszeri juttatás összege elérheti a nyolcezer eurót, azaz mintegy hárommillió forintot. A pénzt az arra jogosultak közvetlenül munkába állás után kapják meg, ezenfelül fizetett pihenőnapokat is igényelhetnek.

Évente körülbelül ezer katona lép be a szlovák hadseregbe. A fegyveres erőknek azonban legalább kétszer ekkora erősítésre lenne szükségük, mivel minden évben távoznak is a hadsereg kötelékéből. A katonák szolgálati viszonyban tartása Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter szerint nem egyszerű feladat. A belügyminisztérium javaslatára ezért a kormány nemrégiben ösztönző és stabilizáló intézkedéseket fogadott el, amelyek a rendőrségen kívül a hadsereget is érintik.

2025 januárjától kezdődően a hadseregben eltöltött szolgálati évek számától függően egy százalékkal vagy annál nagyobb mértékben megemelik a katonák rendfokozatuk után járó illetményét. A bérkorrekcióra minden évben sort kerítenek majd. „Növeljük az új érdeklődők számára nyújtott aktivációs pótlék összegét is, amelyet a hivatásos katonák fizetésének többszöröse alapján számítunk ki” – mondta a védelmi tárca vezetője.

A védelmi miniszter számításai szerint ez a hozzájárulás akár nyolcezer euróra is emelkedhet.

A hadsereget erősítő újoncok ezt a pénzt rögtön a szolgálatuk legelején megkapnák. A már szolgálatban lévő katonák pedig több pihenőnapra számíthatnak az eddigieknél.„Megemeljük a kiegészítő szabadnapok számát, mert a hivatásos katonáknak még a missziókból hazatérve is nagyon kevés idejük volt arra, hogy együtt legyenek a családjukkal” – tette hozzá Robert Kalinák. A külföldről való visszatérés után mostantól legfeljebb tíz nap kiegészítő szabadságot kapnának. Eddig ez hat nap volt, attól függően, hogy mennyi ideig tartózkodtak külföldi misszióban.

„A fegyveres erőknél minden szociális juttatás növelheti a hivatás vonzerejét” – mondta Grendel Gábor, a pozsonyi parlament védelmi és biztonsági bizottságának alelnöke. Azt azonban bírálta, hogy a törvényjavaslat csak egy rövidített, tárcaközi egyeztetésen ment keresztül. Szerinte erre nem volt indok, mivel a katonahiány nem új keletű, hanem már hosszabb ideje fennálló probléma Szlovákiában, ahol

1993 és 2022 között a hivatásos katonák száma 45 ezerről kb. 14 ezerre csökkent. A kormány célja, hogy ez a szám idén év végéig elérje a 25 ezret.

A jelenlegi és jövőbeli katonák számára kidolgozott motivációs és stabilizációs intézkedéscsomag a szlovák védelmi minisztérium becslése szerint évente közel 70 millió euróba fog kerülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Az ukrán elnök szerint tízezer észak-koreai katonát vetne be Oroszország a fronton. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Oroszország külföldön is toboroz, az észak-koreaiak jelenlétére azonban egyelőre nincs bizonyíték, de nem is lehet kizárni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×