eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Aedes mosquito sucking blood
Nyitókép: Noppharat05081977/Getty Images

Az ázsiai tigrisszúnyog elleni tablettát osztanak a szomszédunkban

Sikerült áttelelnie és helyi populációt kialakítania Pozsonyban az ázsiai tigrisszúnyognak, melynek első egyedeit tavaly észlelték – tájékoztatott a Szlovák Tudományos Akadémia. A szlovák fővárosban tablettákat osztanak a lakosoknak a rovar lárváinak irtására.

Pozsonyban helyi populációja jött létre az invazív ázsiai tigrisszúnyognak, a fajt tavaly észlelték a szlovák főváros Főrév városrészében, a megfigyelések szerint sikerült áttelelnie és megtelepednie. Viktória Čabanová, a Biomedicina Központ munkatársa elmondta, nőstény és hím egyedeket, illetve frissen lerakott petéket is találtak. A biológus szerint a tigrisszúnyogot könnyű megkülönböztetni a többi szúnyogfajtól, mivel fekete, a testén és a lábán fehér gyűrűkkel. Már 2012-ben felbukkant Kassa környékén, de akkor még nem telepedett meg. A kutatók szerint a lakosság tudatossága nagy szerepet játszik az elszaporodása megakadályozásában.

A pozsonyi magisztrátus közölte, hogy a BTI lárvaölő szer tabletta formájában a tigrisszúnyog lárvái ellen is hatásos. Idén is ellátja ezzel a szerrel a pozsonyi önkormányzat a kerttulajdonosokat és családi házak lakóit és bérlőit. „A tablettákat a magisztrátuson vagy a városrészek önkormányzatánál lehet átvenni” – tájékoztatott Peter Bubla, a főváros szóvivője, hozzátéve, hogy

a szúnyog előfordulása nem jelenti automatikusan a fertőző betegségek terjedését, ezért nincs ok a pánikra.

A főváros folyamatosan konzultál a szakértőkkel. A szóvivő közölte, hogy a főváros munkatársai idén is ellenőrzik a kritikus helyeket, és BTI szerrel irtja a lárvákat. A temetők környékén is irtják a szúnyogokat, és szén-dioxid-csapdák kihelyezésével is védekeznek.

A városvezetés tájékoztatása szerint olyan kritikus helyek is vannak, ahol nincs mód az irtásra. Ez különösen igaz a tigrisszúnyogokra, amely éppen olyan helyeken szaporodik, ahol az emberek teremtik meg ennek feltételeit, hiszen előszeretettel szaporodnak például a kis mennyiségű vizet tartalmazó tartályokban, edényekben, virágcserepekben, ereszcsatornákban. A város azt tanácsolja a pozsonyi lakosoknak, hogy a kisebb edényekből rendszeresen öntsék ki a vizet a nagyobb hordókba, vagy azokba a tavakba, amelyekben nincsenek halak, tegyenek BTI tablettát.

A tigrisszúnyog a globális kereskedelem miatt jutott el Ázsiából már szinte a világ minden tájára.

Huszonkétféle betegséget, illetve vírust terjeszthet,

például a nyugat-nílusi lázt, a dengue-lázt, a chikungunya-lázt, a sárgaláz vírusát, vagy a Zika-vírust. Szlovákiában a nyugat-nílusi vírus és az Usutu-vírus bukkant már fel. A kutatók hangsúlyozták, ezek az egzotikus betegségek nem terjednek Szlovákiában, felbukkanásuk egyéni eset volt, és mindig külföldről érkező vagy visszatérő személynél igazolták. „A szúnyogok csak a vírusok lehetséges hordozói, nem pedig a fertőzés okozói, tehát a felbukkanásuk nem jelenti automatikusan a fertőzések terjedését” – jegyezték meg a Szlovák Tudományos Akadémia kutatói.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×