eur:
396.53
usd:
371.09
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Nigel Farage, a Reform UK párt új vezetője kampánynyitó rendezvényt tart a kelet-angliai Essex grófság Clacton-on-Sea városában 2024. június 4-én. Farage az előző napon bejelentette, hogy Clacton parlamenti képviselőjelöltjeként indul a párt színeiben a július 4-i brit parlamenti választáson.
Nyitókép: MTI/AP/PA/James Manning

Váratlan támogatást, de fizikai támadást is kapott Nigel Farage

A brexit- és Donald Trump-párti politikus elleni akciókat egy meggyilkolt baloldali képviselő nevét viselő alapítvány ítélte el. Farage új pártja közben már csak egy százalékra marad el a történelmi múltú konzervatívoktól.

A pillanat, amikor Nigel Farage-ot építőanyaggal dobálja meg egy férfi. A brit radikális Refom Párt vezére egy nyitott emeletes busz tetején állva köszöntötte a tömeget Yorkshire-ban, amikor egy építési terület drótkerítése mögött álló férfi elkezdte vélhetően meg nem kötött cementtel hajigálni.

Ez volt a Nagy-Britannia-i választási kampány során a második fizikai – még ha sérülést nem is okozó – támadás. Az elsőben egy OnlyFans-modell vágott hozzá egy tejturmixot, abban a városban, ahol képviselőjelöltként indul. Mindekét feltételezett támadót letartóztatták.

A politikus kedden lemondott egy interjút, mert pártjában vita robbant ki, hogy Nagy-Britanniának annak idején semlegességet vállalva alkut kellett volna-e kötnie Hitlerrel.

Farage, európai parlamenti képviselőként – még a brit tagság idején – folyamatosan irritálta és heccelte az EU-párti törvényhozókat. Otthon a kilépés mellett, Brüsszel és a bevándorlás – benne az EU-s munkavállalók Nagy-Britannia-i jelenléte – ellen kampányolt, úgy, hogy a brexitkampány idején egy német felesége volt. Igaz, később elváltak.

A brexit harcos támogatása és Donald Trump volt amerikai elnökkel való barátkozása miatt Farage megosztó személyiség Nagy-Britanniában. A jobbról és balról is bírált, kormányzó konzervatívok vesszőfutása miatt azonban Reform nevű pártja feljött a harmadik helyre a kampányban és már csak egy százalékra marad el a konzervatívoktól.

De nem csak Farage váratlan 180-fokos fordulata keltett meglepetést

(amikor jelezte, hogy mégis képviselői helyért indul), hanem az is, hogy honnan kapott most támogatást.

A 2016-ban, a brexit népszavazás évében meggyilkolt munkáspárti képviselő, Jo Cox nevét viselő alapítvány mondta azt, hogy a Farage elleni támadás „a demokrácia arculcsapása”.

Jo Cox képviselőnőt, aki a brexit ellen kampányolt, annak idején egy szélsőjobboldali érzelmű fehér férfi lőtte le egy vadászpuskával, majd ejtett rajta 15 késszúrást, azt kiabálva, hogy „Nagy-Britanniáért kapod!”. A gyilkos politikai aktivistának nevezte magát.

2021. októberében a konzervatív képviselőt, David Amess-t késelte halálra egy Londonban született és felnőtt, szomáli származású fiatal. Őt gyilkosság és terrorcselekmények előkészítése miatt ítélték el. „A terrorista a börtönben fog megrohadni, David nevére viszont emlékezni fognak” – mondta ennek kapcsán a politikai spektrum másik oldalán állt Jo Cox özvegye. A férj, Brendan a Farage ellen akciókat is elítélte – pedig 2016-ban a politikus őt a szélsőségesek támogatójának, felesége gyilkosát pedig „egyetlen, mentális bajokkal küzdő férfinek” nevezte.

A Cox Alapítvány szerint a Nigel Farage elleni mostani támadás „nagyon komoly dolog”, ami további erőszakhoz vezethet. „Van helye a kemény vitának, de a fizikai erőszak a jelöltek ellen a demokrácia megcsúfolása” – mondta az alapítvány igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×