eur:
394.33
usd:
370.16
bux:
65125.52
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Berényi József hivatalos Facebook-oldala

Berényi József: ne tekintsünk az Európai Unióra úgy, mint annak idején a Szovjetunióra!

Berényi József vezeti a Magyar Szövetség listáját a június 8-i szlovákiai európai parlamenti választásokon. A párt célja a felvidéki magyar közösség európai képviseletének visszaszerzése. A korábbi külügyi államtitkár szerint Szlovákiának továbbra is az Európai Unióban a helye, de ettől függetlenül ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne megfogalmazni kritikákat bizonyos brüsszeli intézkedésekkel szemben.

A Magyar Szövetség Országos Tanácsa szombaton döntött arról, kik kerülnek fel a párt listájára a közelgő európai parlamenti választásokon. A listavezető Nagyszombat megye jelenlegi alelnöke, a párt korábbi elnöke, Berényi József lett. A lista összeállításakor fontos szempont volt a gazdag politikai tapasztalattal rendelkező képviselőjelöltek felvétele, ezért is esett Berényi Józsefre a választás, aki korábban külügyi államtitkári pozíciót is betöltött. A listán a tapasztaltabb politikusok mellett helyet kaptak fiatal szakemberek is, a jelöltek egyharmada pedig nő.

A pártvezetés célja, hogy a szlovákiai magyar közösségnek ismét legyen képviselete az európai parlamentben. „Hiszem, hogy ez ezzel a csapattal sikerülni fog. Öt évvel ezelőtt közel négyszáz szavazaton múlott, hogy nem lett európai parlamenti képviselőnk. Azóta változott a helyzet, akkor még két párt igyekezett megszólítani a magyar választókat,

most viszont a Magyar Szövetség egyedüli magyar formációként szeretne európai mandátumot szerezni”

– jegyezte meg Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke.

Berényi József listavezetőként kiemelte: a szlovákiai magyar közösség számára fontos lenne, hogy a helyi és megyei önkormányzatok mellett az Európai Parlamentben is legyen képviselete. Hangsúlyozta, Szlovákia helyét csakis az Európai Unióban tudja elképzelni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne megfogalmazni kritikát az unióval szemben.

„Főleg az elmúlt 10-15 évben történtek súlyos hibák, melyekre rámutattunk. Sajnos vannak olyan progresszív-liberális közegek, amelyek, ha ma bármilyen kritikát megfogalmazunk az unióval kapcsolatban, azt úgy fordítják le, hogy ki akarunk lépni az unióból vagy szét akarjuk verni. Nem erről van szó. Ne tekintsünk az Európai Unióra úgy, mint annak idején a Szovjetunióra, hogy nem lehetett bírálatot megfogalmazni, mert mindjárt rendszerellenesnek kiáltottak ki valakit.

Egyszerűen más működést szeretnénk az unión belül, illetve visszatérni azokhoz a gyökerekhez, ahonnan az unió elindult”

– mondta Berényi József.

Berényi József neuralgikus pontnak nevezte Brüsszel migránspolitikáját. Szerinte ezen a téren rossz irányt vett az unió, a Magyar Szövetség pedig elutasítja a kötelező kvótákat. Elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, de sürgeti az egyre több áldozatot követelő konfliktus mielőbbi lezárását.

Ukrajna uniós csatlakozása kapcsán kiemelten fontosnak tartja, hogy Kijev vállaljon garanciákat a kisebbségi jogok betartására. „A logikus kérdésekben támogatjuk Brüsszel hatásköreit – ilyen a digitalizáció vagy a környezetvédelem –, de elutasítjuk az unió föderalizálását, a tagállamok szuverenitásának további korlátozását” – hangsúlyozta a Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×