eur:
391.08
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke beszédet mond az I. Felvidéki Gazdasági Fórum megnyitóján Révkomáromban 2022. szeptember 22-én. A fórumot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Baross Gábor Alapítvány szervezte.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Tárnok Balázs: szimbolikus és pragmatikus jelentősége is van a szlovákiai magyar államfőjelöltnek

Szlovákia március végén köztársasági elnököt választ, a tíz jelölt között ott van a magyar Forró Krisztián is. Tárnok Balázs, a a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott intézetvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette, ez miért jelentős lépés, sőt arról is beszélt, hogyan segíthet abban, hogy ismét legyen szlovákiai magyar képviselő az Európai Parlamentben is.

Nemcsak Magyarországnak, hanem Szlovákiának is új köztársasági elnöke lesz a közeljövőben, északi szomszédunk állampolgárai ugyanakkor közvetlen módon választják meg az új államfőt. Zuzana Caputova köztársasági elnök mandátuma hivatalosan június 15-én jár le, és a január végi határidőig tizenegyen jelentkeztek, és végül tízen indulhatnak a kétfordulós választáson.

Tárnok Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott intézetvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában elmagyarázta, hogy Szlovákiában két módon válhat valaki államfőjelöltté: vagy 15 parlamenti képviselő, vagy 15 ezer választópolgár támogatását kell megszereznie. A tíz jelöltből hárman éltek azzal a lehetőséggel, hogy parlamenti képviselők jelöljék őket, míg hét ember érvényesen adott le megfelelő számú támogató nyilatkozatot. Egyedül Robert Svec jelölését nem fogadta el a választási bizottság, mert nem gyűjtött össze kellő számú támogató aláírást. Szlovákiában közvetlenül választják a polgárok az államfőt, jelöltté úgy válhat valaki, ha 15 parlamenti képviselő vagy legalább 15 ezer választópolgár érvényesen támogató.

Így maradtak tízen, akik március 23-án az elnökválasztás első fordulójában összemérik az erejüket:

  • Ivan Korcok
  • Peter Pellegrini
  • Andrej Danko
  • Stefan Harabin
  • Milan Náhlik
  • Ján Kubis
  • Marian Kotleba
  • Igor Matovic
  • Patrik Dubovsky
  • Forró Krisztián

A szakértő elmondta, az első fordulóban akkor választanak érvényesen államfőt, ha valamelyik jelölt a szavazatok több mint 50 százalékát megszerzi. "Tíz jelöltnél erre kicsi az esély, és különös tekintettel arra, hogy két kiemelt jelöltje van az államfőválasztásnak, akiket a különböző közvélemény-kutató cégek is úgy mérnek, hogy nagyon szoros a verseny köztük, Peter Pellegriniről és Ivan Korcokról van szó, ebből fakadóan azt tudjuk feltételezni, hogy sor fog kerülni második körre is" – tette hozzá. Ha szükséges, akkor április 6-án rendezik meg a második fordulót, ahová már csak a két legtöbb voksot szerzett jelölt kerül be.

Forró Krisztián jelölésének nagy a jelentősége

A tíz jelölt között ott van Forró Krisztián is, és a Szlovákia-szakértő szerint annak, hogy a szlovákiai magyarságnak van államfőaspiránsa, szimbolikus és pragmatikus jelentősége is van. Tárnok Balázs felidézte, hogy 2014-ben Bárdos Gyula volt az első magyar államfőjelölt, és nagyon sikeres kampányt tudott magáénak, 5,1 százalékot szerzett, közel 100 ezer szavazatot gyűjtött be az államfőválasztás első fordulójában. Aztán a 2019-es államfőválasztásnál két magyar jelölt is volt, Menyhárt József és Bugár Béla, és ez kevésbé volt sikeres: Menyhárt József visszalépett a választás előtt, Bugár Béla pedig nagyot bukott, Tárnok Balázs szerint a választók megbüntették amiatt, hogy pártja, a Most-Híd benne maradt a Robert Fico vezette akkori kormányban.

"Azzal, hogy a magyaroknak lesz jelöltjük az államfőválasztáson, jelezzük ezáltal is, hogy Szlovákia egyenjogú polgárai vagyunk, és mi is ott vagyunk"

– mondta a felvidéki származású elemző.

A pragmatikus okok közül elsőként az alkupozíciót említette, mert ha az első fordulóban sikerül elérni 4-5 százalék közti eredményt, azzal a szlovákiai magyar politikai közösség érdekérvényesítési potenciálját is tudja növelni. Másrészt nagyon fontosnak nevezte, hogy tematizálják a felvidéki magyarokat érintő kérdéseket: ilyen a jogegyenlőség, a Benes-dekrétumok kérdése, a nyelvtörvény kérdése, az állampolgárság kérdése. "Szlovákia magyar nemzetiségű polgárai otthon érezhessék magukat, és ne legyenek másodrendű polgárai az országnak" – mondta, és hozzátette, az is lényeges, hogy a gazdaságilag elhanyagolt magyarok lakta dél-szlovákiai régió leszakadását meg tudják állítani. Tárnok Balázs szerint az ott élő szlovák és magyar nemzetiségű polgároknak is ez érdekük, hogy a mindenkori kormány ne tekintsen elhanyagolandó területként Dél-Szlovákiára.

A harmadik pragmatikus oka a magyar államfőjelölt állításának az elemző szerint az, hogy mobilizálhatja a magyar szavazókat a június 8-i európai parlamenti választás előtt. Emlékeztetett, hogy 2014-ig a 13 szlovákiai EP-képviselőből kettő volt magyar, sőt, még 2019-ig is két szlovákiai magyar képviselő volt az Európai Parlamentben, de öt éve egy magyar jelölt sem jutott be az EP-be. Enne akkor részben a politikai megosztottság volt az oka, a Most-Híd és a Magyar Közösség Pártja jelöltjei között megoszlotak a voksok."A június 8-i EP-választásnak magyar szempontból az lesz a tétje, hogy sikerül-e visszaszerezni a 2019-ben elveszített európai parlamenti mandátumot" – mondta Tárnok Balázs.

Legyen újra magyar EP-képviselő

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének megbízott intézetvezetője úgy véli, egy sikeres államfőválasztás tudná mobilizálni a szlovákiai magyarokat, és legfőképpen azt a látszatot tudná kelteni, hogy érdemes a magyar szövetségre szavazni az EP-választáson, nem fog elveszni a szavazat, és így a politikai egységét is tudná demonstrálni.

Szlovákiában jellemzően rendkívül alacsony a választási részvétel az európai parlamenti választáson, de a magyar politikai közösség egy kört biztosan tud mobilizálni, ugyanakkor csak arra nem alapozhat, hogy alacsony lesz a választási részvétel.

"A magyar szövetségnek össze kell kapnia magát, el kell hitetnie a választóival, hogy itt egy potens pártról van szó, amelyre ha szavaznak a választópolgárok, az nem lesz kidobott szavazat. Kevés olyan régiója volt Európának 2019-ben, akinek nem volt jelöltje az Európai Parlamentben. Dél-Szlovákia egy ilyen fehér folt volt, ezt kellene most helyreállítani" – mondta Tárnok Balázs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×