eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Hitelekből finanszíroznák Ukrajnát a Budapestet megkerülő EU-tagállamok

Az EU megkezdte az Ukrajnának szánt alternatív segélyterv előkészítését. Ez 20 milliárd eurót juttatna Kijevnek. Kommentátorok szerint a „hitel alapú csomag megkerülné Magyarországot” és lehetővé tenné a pénz gyors folyósítását.

Miután az unió vezetői a hónap elején Budapest ellenállása miatt nem tudtak megállapodni a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós négyéves csomagról, illetékesek alternatívákat keresnek, hogy megmentsék Ukrajnát a fenyegető költségvetési válságtól – írja a Financial Times.

A B-terven dolgozó tisztviselők szerint egy adósságból finanszírozott modell a legjobb lehetőség arra az esetre, „ha Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem hajlandó lemondani vétójáról a február 1-jére tervezett EU-csúcstalálkozón” – teszi hozzá az üzleti lap.

A tárgyalásokban érintett személyek szerint a résztvevő tagállamok garanciát nyújtanának az EU költségvetésének, ami lehetővé tenné az Európai Bizottság számára, hogy jövőre akár 20 milliárd euró hitelt vegyen fel a tőkepiacokon, amit Kijevnek juttatna. A pontos feltételekről még tárgyalnak, és a végső összeget Ukrajna szükségleteinek megfelelően határoznák meg - tették hozzá.

A megállapodás hasonló a 2020-ban alkalmazott konstrukcióhoz, amikor a Bizottság a Covid-járvány idején maximum 100 milliárd euró összegű finanszírozást biztosított az uniós országoknak rövid távú foglalkoztatási támogatási programokhoz.

Ehhez az opcióhoz nem lenne szükség a 27 tagállam garanciájára, amennyiben a fő résztvevők között lennének kiváló hitelminősítésű országok.

Ez tenné lehetővé az EU számára, hogy Budapestet figyelmen kívül hagyva lépjen.

Viszont néhány országnak, köztük Németországnak és Hollandiának parlamenti jóváhagyásra lenne szüksége a nemzeti garanciákhoz. Illetékesek azt remélik, hogy a folyamat időben befejeződhet, hogy márciusig segítséget nyújthassanak Ukrajnának. Kérdés, hogy Hollandiában Geert Wilders, a radikális Szabadságpárt vezérének koalíciós alkudozásai érintik-e majd Ukrajna segélyezését. Wilders ellenzi a katonai segély biztosítását.

Az uniós tárgyalásokat ismerő egyik FT-forrás azt mondta: semmilyen "technikai probléma" nem akadályozza a Kijevnek nyújtandó költségvetési finanszírozás módját, de politikailag "bonyolultabb a helyzet".

Ha az EU vezetői február 1-jén megállapodnak erről a tervről, akkor az megnyugtató biztosítékot jelentene az IMF számára, hogy a következő, mintegy 900 millió dollár értékű finanszírozási részletet felszabadítsa Ukrajna számára.

Ez elegendő pénzt biztosítana Kijevnek ahhoz, hogy elkerülje a pénznyomtatás eszközét és az infláció felfuttatását. Az eredeti, az EU költségvetésén alapuló javaslathoz képest ennek a rendszernek az az egyik hátránya, hogy csak kölcsönökre korlátozódna, és nem tartalmazna támogatásokat, de a tagállamok továbbra is dönthetnének úgy, hogy saját hatáskörben nyújtanak támogatásokat.

Egy másik opció az idén alkalmazott finanszírozási struktúra fenntartása,

amelynek keretében az EU 18 milliárd euró olcsó hitelt nyújtott Ukrajnának, néhány hónapra, de akár egy évre is. Ehhez a lehetőséghez az országok súlyozott többségének egyetértésére lenne szükség, ezért illetékesek ezt kevésbé preferálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×