eur:
390.82
usd:
366.55
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Mike Johnson kongresszusi házelnök "besöpörte" első győzelmét

Újra megkegyelmeztek az amerikai költségvetésnek – és az állami dolgozóknak is. Az amerikai Kongresszus elfogadta azt az áthidaló törvényjavaslatot, aminek nyomán fenntartják a szövetségi állam finanszírozását. Pedig a republikánus keménymag már megint szembe akart menni új házelnökével.

Most pár hónapig megint nem fenyeget az amerikai költségvetési leállás réme – a Kongresszus kedden "észhez tért", és a két nagy párt képviselőinek széles körű támogatásával elfogadta a kormányzat leállását megakadályozó ideiglenes finanszírozási törvényt.

A jogszabály január közepéig biztosítja a kormányzat finanszírozását. Még a Szenátusnak is rá kell bólintania, de ott a demokrata és a republikánus vezetők már támogatásukról biztosították.

Napokkal ezelőtt még úgy tűnt: a republikánus kemény mag, amely megbuktatta a soraiból kikerült korábbi házelnököt, szembe megy új választottjával is.

Mike Johnson ezért a másik oldalon ülő demokratáknál puhatolózott.

A leállás megakadályozásához a szenátusnak és a republikánus többségű képviselőháznak olyan jogszabályt kell elfogadnia, amelyet Joe Biden elnök aláírhat, mielőtt pénteken lejárna a szövetségi ügynökségek jelenlegi finanszírozása.

A tervezetet végül 336 igen és 95 nem mellett fogadta el az alsóház, ami Mike Johnson házelnök győzelme.

Johnsont kevesebb mint három hete választották meg a posztra, miután hetekig tartó forrongás után a ház vezető nélkül maradt. Közben a felsőház, a Szenátus vezetője, a demokrata Chuck Schumer kedd este, a szavazást követő nyilatkozatában azt mondta: örül, hogy a törvényjavaslat "erős kétpárti szavazással" ment át, és hozzátette, együtt fog működni szenátusi republikánus kollégájával, Mitch McConnell-lel, hogy a felsőházban is "a lehető leghamarabb" elfogadják.

Ha rábólintanak a formalitásra, akkor a törvényhozóknak több idejük marad a részletes kiadási törvényjavaslatok kidolgozására, amelyek az amerikai hadseregtől a tudományos kutatásig mindenre kiterjednek.

A republikánus jobbszárny egy része azonban csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a tervezet nem tartalmazza az általuk kért meredek kiadáscsökkentéseket és határvédelmi intézkedéseket.

Johnson házelnök elődjét, Kevin McCarthy-t a házelnöki poszton egy maroknyi republikánus tette lapátra egy hasonló szeptemberi szavazás után, amelynek során a demokrata szavazatokra támaszkodott a leállás elkerülése érdekében.

Bár Johnson is hasonlót lebegtetett, a keményvonalas konzervatívok most azt mondták, hogy nem fordulnak ellene. Ez volt idén már a harmadik amerikai költségvetési vészhelyzet, a 31 billió dolláros amerikai államadósság tavasszal többhónapos patthelyzetet okozott és a fizetésképtelenség szélére sodorta az amerikai szövetségi államot.

A Moody's hitelminősítő múlt pénteken emiatt "stabilról" "negatívra" rontotta az Egyesült Államokra adós-osztályzatát, és megjegyezte, hogy a magas kamatlábak tovább növelik a hitelfelvételi költségeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×