eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Empty money in wallet and unemployment concept.
Nyitókép: Thanakhorn khaekram/Getty Images

Rosszabb helyzetben van a szlovák gazdaság, mint várták

Jövőre 2,7 százalékkal nőhet Szlovákia gazdasága a szlovák jegybank középtávú prognózisa szerint. Annak ellenére, hogy az infláció északi szomszédunknál már augusztusban egy számjegyű szintre süllyedt, a nemzeti bank továbbra is közel 11 százalékos értékre számít az egész évre vonatkozóan. A háztartások többsége mára felélte a tartalékait.

A Szlovák Nemzeti Bank elnöke, Peter Kažimír szerint rosszabb állapotban van a szlovák gazdaság, mint azt eddig gondolták. Noha jövőre 2,7 százalékos lehet a gazdasági növekedés – ami több mint az idei várhatóan 1,5 százalékos növekmény –, a korábbi prognózishoz viszonyítva viszont a 2024-es GDP-bővülés 0,6 százalékponttal alacsonyabb. „Azt kell mondanom, hogy ez nem dicsőség. Csökkentenünk kellett a gazdasági növekedés ütemére vonatkozó előrejelzést, igaz, az inflációt érintőt is, azonban az utóbbi még mindig elfogadhatatlan hosszabb távon” – részletezte a Szlovák Nemzeti Bank elnöke.

Az idei évre a jegybank nem csökkenti a növekedési becslést, mivel a szlovák gazdaság a vártnál jobban teljesített az első félévben. 2024 azonban Peter Kažimír szerint már nem lesz örömteli. A jegybankelnök szerint a probléma forrását a nemzetközi színtéren kell keresni, de természetesen a szlovákiai fogyasztás is befolyásolja.

Bár a 12 havi infláció mértéke Szlovákiában már augusztusban 10 százalék alá csökkent, azonban éves szinten a nemzeti bank még mindig 11 százalékot vár.

Jövőre várhatóan 6 százalék alá süllyed, ez azonban még mindig magas szint. A normális szintre való visszatérést 2025-re becsülik, amikor az átlagos infláció 3 százalék körül alakulhat.

Sokáig úgy tűnt, hogy a magas infláció ellenére a szlovákiai háztartások viszonylag könnyen átvészelik a nehezebb időket, mára azonban a legtöbb család felélte a tartalékát. A legfrissebb felmérések szerint pedig már nem csak a vásárlásaikat fogják vissza, hanem a számlák befizetése is egyre nagyobb terhet jelent. Az Új Szó napilap arról számol be, hogy a főként hitelkezeléssel és követelésbehajtással foglalkozó Intrum társaság legfrissebb európai fogyasztói felmérése szerint a szlovákiai fogyasztók háromnegyede a teljes havi jövedelmét elkölti, vagyis képtelen félretenni. A megkérdezettek csupán 24 százaléka mondta azt, hogy kevesebbet költ a jövedelménél. Martin Musil, az Intrum ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, a felmérés egyértelműen megerősíti, hogy a lakosság pénzügyi helyzete romlott. A háztartások többségének komoly problémái vannak.

A csökkenő megtakarítások miatt sokan már a számláikat sem képesek befizetni. Az Intrum felmérése szerint a szlovákiai válaszadók negyede mondta azt, hogy az elmúlt egy évben legalább egy számlának a befizetését nem tudták határidőre teljesíteni. Markánsan nőtt azonban azok aránya, akik 2 vagy 4 számlát nem fizettek be időben. A felmérésből az is kiderült, hogy az előző évhez képest 4,5-szörösére nőtt azon válaszadók csoportja, akik azt állították, hogy azért nem fizették be a számlákat, mert egyszerűen nem volt rá pénzük.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×