eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Prison Cell Bars - Black and White
Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

A börtönőrök miatt vannak bajban Szlovákiában

Emberhiánnyal küzd Szlovákiában a Büntetés-végrehajtási Alkalmazottak Testülete. A problémák enyhítésére számos intézkedést bevezettek.

A pozsonyi, a lipótvári és a zselízi börtönben is kevesebb a börtönőr, mint amennyire szükség lenne. Az állomány nagyjából 350 taggal kevesebbet számlál, mint kellene. Az állás iránt a hozzáértők szerint azért gyér az érdeklődés, mert nem tartják elégségesnek a munkavégzésért járó bért. Ezen igyekszik most változtatni a szlovák igazságügyi minisztérium.

Az már biztos, hogy megemelik a lakhatási hozzájárulás mértékét, de önmagában ez még nem bír kellő vonzóerővel, ezért további feltételeken is szeretne változtatni az illetékes szaktárca. A lakhatási hozzájárulás lehetséges maximális összege júliustól 232 euróról közel a duplájára, 500 euróra emelkedett. Ez a juttatás a szolgálatteljesítés helyétől is függ. Lőcsén, mivel kelet-szlovákiai városról van szó, 83-eurós az emelés mértéke, míg egy Pozsonyban dolgozó fegyőr ennek a két és fél szeresével többet vihet haza a jövőben.

A lakhatási hozzájárulás emelését júniusban hagyta jóvá a szlovák kormány a börtönőrök számára.

A Büntetés-végrehajtási Alkalmazottak Testülete szerint minden évben sok munkatárs mond fel. Tavaly 333-an távoztak, és 64-gyel kevesebb új alkalmazottat sikerült felvenni.

Az intézetekben átlagban a szolgálati helyek 84 százaléka van betöltve, de van, ahol csak a 77 százalékuk.

Monika Kacvinská, a testület szóvivője elmondta, a negatív trend megfordítása érdekében nemcsak a lakhatási hozzájárulást emelték meg, hanem a veszélyességi pótlékot is. Továbbá júliustól már nem 21, hanem 18 éves kortól is lehet jelentkezni börtönőrnek.

Emellett megszüntették azt a rendeletet, hogy a rendőri alapkiképzés és a tanulmányok elvégzésének ideje alatt 20 százalékkal alacsonyabb fizetés jár. A szóvivő szerint az érdeklődők számának növekedését várják attól a változtatástól is, hogy már látható helyen, tehát az egyenruha által nem takart testrészen is lehet tetoválása a testület tagjának, továbbá átértékelték az egészségi alkalmassági feltételeket is.

„Hogy ezek a változtatások megnövelik-e a börtönőri munka iránt érdeklődök számát, vagy segítenek-e stabilizálni a helyzetet, arra csak egy bizonyos idő elteltével kapjuk meg a választ” – mondta a Büntetés-végrehajtási Alkalmazottak Testületének szóvivője.

Ivan Caban, a testület elnöke úgy véli, a feltételek megváltoztatása érdekesebbé teheti az állást az újoncok számára, de alapvetően nem oldja meg a problémát. „A rendőrök mellett mi vagyunk a másik olyan fegyveres alakulat, amellyel 2008 óta nem foglalkozott a kormányzat. A katonák és a pénzügyőrök fizetését 2020-ban megemelték. Az ideális az lenne, ha a börtönőrök fizetése – akárcsak a katonáké – 400 euróval emelkedne” – jegyezte meg a testület elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×