eur:
368.61
usd:
344.76
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Abrams tankok Lengyelországban
Nyitókép: gov.pl

Az Egyesült Államok figyelmeztette Ukrajnát

Azt üzente Washington Kijevnek, hogy „nem tudja fenntartani a támogatás korábbi szintjét”. Az ok: bizonyos fegyverek átadásával Amerika saját védelmi képességei sérülnének. Közben nyugaton egyre gyakoribb téma, hogy nem tudnak elegendő lőszert szállítani Kijevnek.

Az elmúlt hetekben Ben Hodges, az Európában állomásozó amerikai erők volt főparancsnoka egyre-másra ismételgette több médiumban: Ukrajna egy éven belül győzhet és még a Krímet is visszafoglalhatja. Ehhez csak az kell, hogy megkapja a kért nyugati fegyvereket – így a vadászgépeket is.

Vele szemben azonban egyre több kommentátor és most már illetékesek is mondják, hogy a nyugati támogatók nem tudják tartani a tempót és annyi lőszert szállítani, amennyit Ukrajna naponta elhasznál. (Ez becslések szerint 6000 darab, míg az oroszok napi 20 ezer lövedéket lőnek ki.)

Most pedig amerikai illetékesek mondták azt, hogy „nem tudják fenntartani a támogatás korábbi szintjét”. A Pentagonban nemrég fogadtak egy ukrán küldöttséget, amellyel közölték, hogy nem tudnak átadni nagy hatótávolságú taktikai katonai rakétákat, másnéven ATACMS-eket, mivel az aláásná az Egyesült Államok saját védelmi képességeit.

Ezt a rakétatípust a már korábban megismert precíziós HIMARS indítószerkezetéből lehet kilőni, csak épp négyszer olyan messze – 300 km-re – repül.

Ukrajna számára prioritás lenne a beszerzése, mert ezzel mélyen az orosz védvonalak mögé tudna csapni.

De – ahogy a Telegraph című brit lap megjegyezte – „amerikai illetékesek négyszemközt arra figyelmeztették Kijev képviselőit, hogy elveszíthetik a nyugati támogatást, ha nem érnek el jelentős eredményeket a harcmezőn”. „Próbáljuk nekik jelezni, hogy nem tudunk korlátlan ideig, bármit megtenni” – mondta egy fehérházi illetékes a Washington Postnak.

A Joe Biden elnök által megfogalmazott hivatalos álláspont azonban még mindig az, hogy „Amerika addig segít, amíg szükség van rá”. Az illetékes ezt úgy magyarázta, hogy a hangsúly a segítség időbeli fenntartásáról és nem annak „mértékéről” szól.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter – akinek eltávolítását a korrupciós ügyek miatt egy ideig tényként kezelte a sajtó, de aki végül maradt posztján – ebben a tudatban ment kedden Brüsszelbe, az úgynevezett Ramstein-csoport találkozójára. Egy ukrán kormányzati forrás a Politiconak nyilatkozva elismerte: nem számítottak újfajta fegyverekről szóló ígéretekre az új amerikai támogatási csomagban.

Kommentátorok felvetették, hogy az ATACMS-rakéták átadásának egyik módja lehet, ha az Egyesült Államok először visszavásárolná azokat más országoktól. Viszont kiderült: Washington attól is tart, hogy csúcstechnológiája orosz kezekbe kerülhet. Közben egyes megfigyelők szerint „Vlagyimir Putyin megnyerheti a lőszer-háborút a Nyugattal szemben”. Ben Wallace brit védelmi miniszter valószínűleg ezért kezdte el pedzegetni, hogy „ki kéne képezni az ukránokat a lőszer nyugati stílusú felhasználására, szemben a pazarlóbb, szovjet korabeli módszerrel”.

(A nyitókép illusztráció, lengyel Abrams tankokat ábrázol.)

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×