eur:
393.5
usd:
366.87
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Abrams tankok Lengyelországban
Nyitókép: gov.pl

Az Egyesült Államok figyelmeztette Ukrajnát

Azt üzente Washington Kijevnek, hogy „nem tudja fenntartani a támogatás korábbi szintjét”. Az ok: bizonyos fegyverek átadásával Amerika saját védelmi képességei sérülnének. Közben nyugaton egyre gyakoribb téma, hogy nem tudnak elegendő lőszert szállítani Kijevnek.

Az elmúlt hetekben Ben Hodges, az Európában állomásozó amerikai erők volt főparancsnoka egyre-másra ismételgette több médiumban: Ukrajna egy éven belül győzhet és még a Krímet is visszafoglalhatja. Ehhez csak az kell, hogy megkapja a kért nyugati fegyvereket – így a vadászgépeket is.

Vele szemben azonban egyre több kommentátor és most már illetékesek is mondják, hogy a nyugati támogatók nem tudják tartani a tempót és annyi lőszert szállítani, amennyit Ukrajna naponta elhasznál. (Ez becslések szerint 6000 darab, míg az oroszok napi 20 ezer lövedéket lőnek ki.)

Most pedig amerikai illetékesek mondták azt, hogy „nem tudják fenntartani a támogatás korábbi szintjét”. A Pentagonban nemrég fogadtak egy ukrán küldöttséget, amellyel közölték, hogy nem tudnak átadni nagy hatótávolságú taktikai katonai rakétákat, másnéven ATACMS-eket, mivel az aláásná az Egyesült Államok saját védelmi képességeit.

Ezt a rakétatípust a már korábban megismert precíziós HIMARS indítószerkezetéből lehet kilőni, csak épp négyszer olyan messze – 300 km-re – repül.

Ukrajna számára prioritás lenne a beszerzése, mert ezzel mélyen az orosz védvonalak mögé tudna csapni.

De – ahogy a Telegraph című brit lap megjegyezte – „amerikai illetékesek négyszemközt arra figyelmeztették Kijev képviselőit, hogy elveszíthetik a nyugati támogatást, ha nem érnek el jelentős eredményeket a harcmezőn”. „Próbáljuk nekik jelezni, hogy nem tudunk korlátlan ideig, bármit megtenni” – mondta egy fehérházi illetékes a Washington Postnak.

A Joe Biden elnök által megfogalmazott hivatalos álláspont azonban még mindig az, hogy „Amerika addig segít, amíg szükség van rá”. Az illetékes ezt úgy magyarázta, hogy a hangsúly a segítség időbeli fenntartásáról és nem annak „mértékéről” szól.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter – akinek eltávolítását a korrupciós ügyek miatt egy ideig tényként kezelte a sajtó, de aki végül maradt posztján – ebben a tudatban ment kedden Brüsszelbe, az úgynevezett Ramstein-csoport találkozójára. Egy ukrán kormányzati forrás a Politiconak nyilatkozva elismerte: nem számítottak újfajta fegyverekről szóló ígéretekre az új amerikai támogatási csomagban.

Kommentátorok felvetették, hogy az ATACMS-rakéták átadásának egyik módja lehet, ha az Egyesült Államok először visszavásárolná azokat más országoktól. Viszont kiderült: Washington attól is tart, hogy csúcstechnológiája orosz kezekbe kerülhet. Közben egyes megfigyelők szerint „Vlagyimir Putyin megnyerheti a lőszer-háborút a Nyugattal szemben”. Ben Wallace brit védelmi miniszter valószínűleg ezért kezdte el pedzegetni, hogy „ki kéne képezni az ukránokat a lőszer nyugati stílusú felhasználására, szemben a pazarlóbb, szovjet korabeli módszerrel”.

(A nyitókép illusztráció, lengyel Abrams tankokat ábrázol.)

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×