INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

infláció

szlovákia

energiár

Gyorsult és csúcson az infláció Szlovákiában is

Gyorsult és csúcson az infláció Szlovákiában is

Újabb csúcsot döntött az infláció Szlovákiában, októberben 14,9 százalékra emelkedett a szeptemberi 14,2 százalékról. Ez azt jelenti, hogy északi szomszédunknál 22 éve nem volt ilyen magas az infláció mértéke. Az árak január óta minden hónapban emelkedtek.

Szlovákiában 2000 óta nem nőttek olyan gyorsan az árak, mint az elmúlt hónapban. Októberben 14,9 százalékos éves drágulást mért a Statisztikai Hivatal. A legnagyobb mértékben az élelmiszerárak, az alkoholmentes italok, a lakhatási költségek valamint az energiaárak emelkedtek. Ezek a háztartási kiadások közel felét teszik ki.

Az elmúlt év októberéhez képest 26,8 százalékkal drágult az élelmiszer, hasonló, kétszámjegyű drágulás tapasztalható az alkoholmentes italok esetében is. A kenyér és gabonafélék, a hús, valamint a tej, a sajt és

a tojás ára a tavaly októbertől 30 százalékkal emelkedett.

Az elmúlt fél év legnagyobb drágulása az olajok és zsírok esetében mérhető, ugyanakkor ezek háztartásokra gyakorolt hatása a legkisebb. A zöldségek nagyjából negyedével kerülnek többe, mint egy évvel ezelőtt. A lakás- és energiaárak éves összevetésben már negyedik hónapja vannak 16 százalék felett, míg szeptemberről októberre 2,5 százalékkal nőtt az élelmiszerár. A szilárd tüzelőanyagok ára szeptemberről októberre 7,6 százalékkal nőtt, éves szinten pedig 41 százalékkal került többe például a tűzifa és a szén. Jelentős mértékben, 1,5 százalékkal nőtt a hőenergiáért fizetett ár is.

Többe kerül a cipő és a ruha is. A már „szokásosan dráguló termékek” – mint például az élelmiszer vagy az üzemanyag – mellett októberben emelkedni kezdett egyéb fogyasztási termékek ára is, igaz, az élelmiszereknél jóval kisebb mértékben. A ruházati termékek éves szinten 6,9 százalékkal, a lábbelik 6,3 százalékkal drágultak, ez jóval az élelmiszerárak szintje alatt van. A havi áremelkedés azonban magasabb volt, mint az élelmiszereknél: a cipő 4,9, a ruházati termékek 3,1 százalékkal kerültek többe, mint szeptemberben.

Az alkoholos italok sem lesznek olcsóbbak Szlovákiában, ám ez esetben nem elsősorban az infláció okozza az áremelkedést, hanem az ittas vezetés következtében szaporodó balesetek száma. A legnagyobb kormánypárt, az OĽaNO egyik képviselője, Milan Vetrák terjesztette a parlament elé azt a törvénymódosító javaslatot, melynek értelmében mintegy 30 százalékkal emelkedhet az alkohol jövedéki adója. A honatya saját javaslatát azzal indokolta, hogy az adóemeléssel csökkenteni lehetne az ittas állapotban volán mögé ülő sofőrök számát. Az így szerzett pluszbevételt az állam oktatásra, illetve a közalkalmazottak bérére fordítaná. Igor Matovič pénzügyminiszter korábban már elmondta, hogy 2023-ban ennek az adónak köszönhetően 77 millió euróval gazdagodhatna az államkassza.

Szlovákiában jelenleg az alkohol alap adókulcsa hektoliterenként 1080 euró, az új árfolyam viszont már 1404 euró lenne, ami magasabb, mint a Szlovákiával szomszédos Csehországban, Magyarországon és Ausztriában. Egyedül Lengyelországban drágább, ott 1477 euró. Az alkohol fogyasztási adójának jelentős emelése a szakemberek szerint

beindíthatja a szeszturizmust,

ezzel pedig a határ túloldalán lévő üzletláncok és kereskedők járhatnak jól.

Nyitókép: Infostart
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018