INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

palagáz

palaolaj

nagy-britannia

földrengés

liz truss

háború

LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 08: Leader of the House of Commons, Jacob Rees-Mogg, leaves 10 Downing Street on February 08, 2022 in London, England. (Photo by Rob Pinney/Getty Images)

Politkai földrengés Londonban: mégis elkezdődhet a palagáz-kitermelés

Újra engedélyezték Nagy-Britanniában a palagáz és palaolaj kitermeléséhez szükséges rétegrepesztést. Az Egyesült Államok energiaexportőr szerepét megalapozó technológiát a földrengések miatti aggodalom nyomán tiltották be korábban az Egyesült Királyságban. A brit energiaügyi miniszter szerint aki tilalmat akar, azt a Kreml fizeti.

A tömeges tiltakozások nyomán a briteknél 2019-ben moratóriumot hirdettek a földmozgásokat okozó úgynevezett hidraulikus töréses vagy rétegrepesztéses technológiára, amivel felszínre lehet hozni a palagázt és -olajat. Oroszország Ukrajna elleni háborúja, illetve a Moszkva-ellenes szankciók azonban az orosz energiahordozóktól való elfordulásra késztetik Európát, ami kihat az EU-ból kilépett britekre is.

Jött Lizz Truss új kormánya, amely meghirdette az energiafüggetlenség politikáját és ennek szellemében feloldotta a rétegrepesztési moratóriumot.

A Brit Geológiai Felmérőcsoport nevű szervezet új tudományos tanulmánya szerint viszont még mindig nem világosak a technológia hatásai. 2019-ben, a Cuadrilla gázkitermelő cég palagáz és -olaj kitermelőhelyén, a Lancashire grófságban

több mint 120 földmozgást regisztráltak, bár ezek gyengék voltak

– írta a BBC.

A kutatók szerint nehéz előrejelezni a rétegrepesztés okozta nagyobb földrengéseket. A technika alkalmazása során vizet pumpálnak a palakőzetbe, amely elmozgatja a már korábban sérült vagy repedt kőzetrétegeket. Ez a mozgás válthat ki földrengést.

A kutatók szerint a kitermelés leállása miatt nem tudják feltárni az összes ilyen „hibát” a kőzetben, amely akár 3-as erősségű földrengéshez vezethet. Az ilyen esetektől való félelem késztette a helyi lakosok egy részét, aktivistákat és parlamenti képviselőket, hogy harcba induljanak a rétegrepesztés leállításáért.

Csütörtökön heves vita robbant ki a brit parlamentben Jacob Rees-Mogg energetikai miniszter és Ed Miliband volt munkáspárti vezér, jelenlegi környezetvédelmi árnyékminiszter között. Előbbi azt mondta: fontos minden, Nagy-Britanniában fellelhető energiaforrást kiaknázni, mintsem hogy importálják. Míg Miliband szerint a saját palagáz nem csökkenti majd az energiaszámlákat.

A miniszterbe, aki a helyi építési szabályok megkerülésével indíthatja meg a kitermelést, saját, konzervatív párttársai is belekötöttek a parlamentben. Ő erre azt mondta, hogy

„hisztériáznak”, nincs tudományos képzettségük és hogy a palakitermelés ellenzőit a Kreml pénzeli.

A „lázadó” képviselőket viszont az zavarja, hogy Liz Truss miniszterelnök nyári választási kampánya során azt ígérte, hogy csak helyi egyetértés mellett újítanák fel a rétegrepesztést. Most viszont úgy tűnik, a brit kormány „nemzeti fontosságú kitermelési projektekké” nyilváníthatja a palagáz-lelőhelyeket, amivel ki lehetne kerülni a szokásos építési engedélyeztetést.

Nyitókép: Rob Pinney/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018