INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

irán

ajatollah

utódlás

polgárháború

Teherán, 2020. január 6.A Hámenei ajatollah sajtóirodája által közreadott képen Ali Hámenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője (k) imádkozik az amerikai légicsapásban január 3-án Bagdadban elhunyt Kászim Szulejmáninak, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egysége parancsnokának és Abu Mahdi al-Muhandisznak, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjének a koporsója előtt Teheránban 2020. január 6-án. Hámenei mellett balról Haszan Róháni iráni elnök.

Iránban hatalmi belharc robbanhat ki

Iránban polgárháborús helyzet alakulhat ki a rákbeteg Hamenei ajatollah utódlása miatt.

Irán legfőbb vallási vezetőjéről, az alapító Khomeini ajatollah embereit brutálisan eltakarító Hameneiről 2015-ben azt írta egy francia lap, hogy prosztatarákban szenved. Most pedig egy brit újság véli tudni, hogy valójában halálos beteg.

Hamenei alatt indította be Irán hatalmas geopolitikai hatású – és vitatott – atomprogramját. Azért vitatott, mert Teherán békés célúnak állítja be, míg különösen Amerika és Izrael attól tart, hogy nukleáris fegyvert akar létrehozni.

Az ajatollah alatt keményebb lett az irániak megfigyelése, egyfajta személyi kultuszt épített ki, és most a fiát akarja a székébe ültetni – jegyezte meg a National Interest című amerikai kiadvány.

A fiú, Mozstaba Hamenei azonban nem ajatollah, és így nem jogosult a poszt megöröklésére. Apja betegsége miatt azonban felgyorsították a folyamatot, hogy megkapja a titulust.

Csakhogy ez nem tetszik a keményvonalas Ebrahim Raiszi iráni elnöknek, akiről azt állítják, hogy neki ígérték a legfőbb vallási vezető posztját.

Ha belharc robban ki, akkor

„magára omolhat” az egész rezsim

- fogalmazott Catherine Perez-Shakdam közel-kelet szakértő az Express című lapnak. A kataklizmának komoly nemzetközi hatása lehet, miközben nincs megállapodás az iráni atomalku felújításáról, azaz arról a nemzetközi egyezségről, amely szerint Irán leállítja az urándúsítást, cserébe a kereskedelmi szankciók lazításáért. Ezt rúgta fel Donald Trump volt amerikai elnök, és ezt akarja most felújítani Joe Biden.

Az Express közvéleménykutatása szerint

az amerikai lakosság számára Irán a második legnagyobb fenyegetés (18 százalék gondolja így), míg Kína az első, 55 százalék véleménye szerint. Az oroszok az ukrajnai háború ellenére csak 12 százalékon „állnak”.

Az amerikai külügy szerint Irán a legnagyobb „terrort támogató állam” a világon: befolyása van a libanoni Hezbollahra, valamint palesztin, iraki, szíriai csoportokra. Emellett az iráni Forradalmi Gárda elitegységét, az al-Kudsz erőt (a név Jeruzsálemet jelent) a militánsokat támogató legfontosabb iráni szervezetnek tartják.

A vallási legitimációjú abszolút uralmat építő Hamenei halála vagy a demokráciapárti mozgalom feléledéséhez vagy még keményvonalasabb kormányzathoz vezethet – teszik hozzá a szakértők.

"A jelenlegi elnök, Ebrahim Raiszi 2017-ben azzal fenyegette meg, hogy ha nem engedik indulni a választáson, akkor katonai puccsot hajt végre" – mondta Perez-Shakdam. A szakértő elmondta azt is, hogy amikor az iszlám forradalom atyja, Khomeini ajatollah halála után veje, Hamenei kapta meg a hatalmat, akkor hirtelen tették meg ajatollahnak, hogy ez jogilag lehetséges legyen. Ez sok sííta vallási vezetőnek nem tetszett, és most Hamenei hasonló módszerrel akarja fiát a hatalomba segíteni.

Ez ismét haragot szülhet – mondja a szakértő –, és a legfőbb vezető posztjára vágyó Raiszi elnök az apósa által irányított milícia bevetésével fenyegetőzhet. Katonai vezetők, akiket nem szabad összekeverni a Forradalmi Gárdával, azt mondták, hogy Raiszi oldalára állnak, ha polgárháború robban ki.

Nyitókép: MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018