eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium bejelentése szerint az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fő útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Elvette 13 cég gáztározóját a cseh állam

Csehország gáztartalékai 11 hónapra elegendőek, ha a tél a korábbi évek átlagának megfelelő lesz.

Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter azzal számol, hogy a gázfogyasztást a korábbi évek átlagához viszonyítva 15 százalékkal csökkenteni kell majd, ahogy azt az Európai Unió előírta. Egy másik tárca, az ipari és kereskedelmi minisztérium szerint szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására.

A cseh pénzügyminisztérium szerint valós alapokon nyugszik az a várakozás, hogy Csehországnak a következő 11 hónapban nem lesznek gondjai a gázellátással. Ha kemény lesz az idei tél, akkor tavasszal már elfogyhatnak az ország gáztartalékai, de egyelőre senki sem tartja drámainak a helyzetet a cseheknél. Ha a következő időszakban mégis gázhiány alakulna ki az országban, az azzal járna, hogy a cseh GDP az idén csak 3-4 százalékkal, jövőre pedig mintegy 4,5 százalékkal emelkedne, ami alacsonyabb, mint a jelenlegi előrejelzések. Zbynek Stanjura cseh pénzügyminiszter azzal számol, hogy rövidesen megtelnek a csehországi gáztárolók. Másfelől

Hollandiából annyi cseppfolyós gázra számíthatnak, amennyi nagyjából az éves cseh fogyasztás egyharmadát képes fedezni.

Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter a múlt héten nem zárta ki, hogy ha a következő hónapokban súlyos problémák lépnek fel, korlátozni kell a lakossági gázfogyasztást is. A tárcavezető szerint nem igazak azok a híresztelések, melyek szerint gázhiány esetén a kormány az ipar számára kedvező döntéseket hozna a háztartásokkal szemben. Síkela elmondta, hogy a kabinet gázhiány esetén nem fogja előnyben részesíteni az ipart a háztartások ellátásával szemben, de kialakulhat olyan helyzet, amelyben szükség lesz a lakossági szolidaritásra, vagyis a háztartások fogyasztásának korlátozására. A cseh kormány intézkedéseket készít elő a háztartások megsegítésére a rendkívüli módon megemelkedett áramárak miatt. Takarékos tarifarendszert vezetnek be, a háztartások villanyszámláinak támogatására pedig 10 milliárd koronát (mintegy 165,5 milliárd forintot) fordít az állam.

Az ipari és kereskedelmi miniszter szerint olyan helyzet is kialakulhat az európai piacon, hogy teljesen elfogy minden gáztartalék, ezért erre az eshetőségre is fel kell készülni. „Ilyen esetben kénytelenek leszünk korlátozásokhoz folyamodni: az volna a helyénvaló, ha az úgynevezett védett fogyasztók, tehát a háztartások is szolidárisak lennének” – tette hozzá Jozef Síkela.

Az ipari és kereskedelmi tárcánál azt is közölték, hogy

az állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.

Az állam által kisajátított gáztárolók együttes kapacitása 261 millió köbméter, ebből 242 millió köbméternyi kapacitás a cseh Moravia Gas Storage és az orosz Gazprom közös tulajdonában van. Az állam lépését a két hónapja módosult energetikai törvény tette lehetővé. A jogszabály egyik cikkelye szerint, ha a cégek nem használják ki gáztartályaikat legalább a törvény által meghatározott minimális mértékben, akkor azokat az állam kisajátíthatja.

Nyitóképünkön a Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×