eur:
389.67
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
BEIJING, CHINA - NOVEMBER 26: A Baidu Apollo Gos commercialized autonomous robotaxi runs along a road after Beijing launched Chinas first-ever demonstration zone for commercial self-driving in the Beijing Economic and Technological Development Zone on November 26, 2021 in Beijing, China. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)
Nyitókép: VCG/VCG via Getty Images

Jön a teljesen önvezető robottaxi Kínában

Teljesen önjáró, vezető nélküli taxikat tervez üzembe állítani két kínai városban egy helyi internetes cég. Az egyik város a pandémia epicentrumának tartott Vuhan lesz.

A Nasdaq technológiai tőzsdén is jegyzett kínai tech- és mesterséges intelligencia óriás, a Baidu engedélyt szerzett arra, hogy beindítsa az első, teljesen vezető nélküli robottaxi szolgáltatást az országban.

Az internetes vállalat Apollo Go nevű taxijait biztonsági ellenőr nélkül lehet majd igénybe venni Csongking és Vuhan városokban – utóbbi a koronavírus-járvány kiindulópontjaként híresült el.

Mindez azt jelenti, hogy

az utasokon kívül senki sem lesz a kocsikban.

A Baidu, amely a legnagyobb kínai internetes kereső „gazdája” a hozzá hasonlóan önvezető technológiát fejlesztő rivális Pony.ai-t és a WeRide-ot, valamint az AutoX-t kiszorítva szerezte meg az üzemeltetési engedélyt. Ennek birtokában – és utasokkal a kocsijaiban – tovább tesztelheti a szoftvereit.

„Szerintem ebből csak két-három éven belül lesz profit. A technológia terén a Pony.ai a vezető, de a Baidu jobban tud terjeszkedni és ő az első a tesztelés terén” – mondta Charlie Chai önvezető autó elemző a Financial Timesnak.

A szolgáltatás minkét városban először csak 9-től 5-ig lesz elérhető; 5-5 autóval indul, amelyek egy 13 és egy 30 négyzetkilométeres területet fednek majd le.

A mostani bejelentés előzménye, hogy áprilisban a Baidu és a Pony.ai is engedélyt kapott, hogy a biztonsági vezetőt a kormány mögül az első utasülésre ültethessék át. Most az előbbi cég lehetőséget kapott, hogy teljesen megszabaduljon a személyzettől, akit már eddig sem lehetett taxisofőrnek nevezni.

A mostani nagy dobás ellenére a Baidúnak nehézségei voltak az első negyedévben. Sem a keresőprogram, sem a videosugárzás platformja nem hozott elég pénzt, pedig hagyományosan ezek termelték neki a bevételt. A cég azonban megsínylette a kínai gazdasági növekedés lassulását.

Robin Li, a Baidu vezérigazgatója azzal magyarázta a gondokat, hogy Kínában március óta ismét felütötte a fejét a Covid-19, de bizakodott, hogy a mesterséges intelligencia üzletág hosszú távon elősegíti az internetes cég növekedését.

Az önvezető autók az amerikai–kínai rivalizálás új hadszínterei

– jegyezte meg az FT. Mindkét ország cégei, de maguk az országok is versenyeznek egymással, és a regionális kormányzatok megpróbálják politikai ösztönzőkkel támogatni a hazai cégeket – tette hozzá Owen Chen ágazati elemző.

San Franciscóban közben a Cruise nevű cég robottaxijait tesztelik – bár a vállalat számára kínos módon júniusban 6 kocsi leállt és órákon át blokkolta a forgalmat. Komikus módon áprilisban egy rendőr leintett egy Cruise-kocsit, amely meg is állt neki, de amikor elkezdte nyitogatni az ajtót, a robotautó elhajtott, majd később újra megállt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×