INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

nagy-britannia

vízfogyasztás

tilalom

szárazság

időjárás

aszály

Szolgálatban levő brit palotaőrt itat egy rendőr a londoni Buckingham-palota kapujában 2022. július 18-án, amikor a brit hatóságok a legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet hirdettek, mivel Anglia déli és középső térségeiben a napokban 40 fok körüli hőség várható. Először adtak ki négyes szintű, vörös riasztást a rendkívüli hőség miatt Nagy-Britanniában, ahol Cambridge-ben mérték az eddigi rekordmeleget, 38,7 fokot 2019. július 25-én.

Már Angliában sem esik, locsolási tilalom jön

Angliában az újabb, többnapos hőhullám miatt több millió embert érint a locsolási tilalom. Három megyében arra utasították a lakosokat, hogy fogják vissza a vízfogyasztást.

Példátlan: a turisták által kedvelt londoni Greenwich mögötti, és általában zöldellő park füve sárga a hőség miatt. A szigetországot várhatóan sújtó újabb hőhullám miatt most több millió embernek tiltották meg Dél-Angliában, hogy a kertjüket locsolják, autót vagy ablakot mossanak. Péntek délután 5-től Hampshire megye és a Wight-sziget lakosait „ideiglenes tilalom” alá vonják.

Ha ezt megszegik, akkor több mint 400 ezer forintnak megfelelő bírságra számíthatnak.

Az idei kevés csapaték és a júliusi rekord hőhullám miatt drámaian alacsonyra esett az angliai folyók és víztározók szintje. Gloucestershire megyében a Temze folyó forrása 7 és fél kilométerrel „elmozdult”, amit példátlannak nevezett a folyók védelmével foglalkozó kampányszervezet, a Folyók Trösztje.

Az egyik dél-angliai vízszolgáltató cég pedig közölte, hogy külön engedélyért kellett folyamodnia a környezetvédelmi hatóságnál, hogy továbbra is vizet nyerhessen ki a Test nevű folyóból, ami Hampshire-grófságot és a Wight-szigetet látja el édesvízzel. A Southern Water nevű cég most arra kéri ügyfeleit az érintett körzetekben, hogy korlátozzák a vízfogyasztásukat, „így kerülve el a további korlátozásokat”. A vállalat szerint a locsolási tilalom egészen addig maradhat érvényben, amíg „elég eső nem esik, hogy a folyók vízszintje vissza nem tér a normális szintre”.

Egy héttel később hasonló tilalmat vezetnek a szintén dél-angliai Kent és Sussex megyékben.

Mint az Independent című lap megjegyezte: a bírálók gyorsan észrevették a vállalat tavalyi éves jelentésében, hogy

95 ezer hektoliter vizet „pazarolt el naponta” szivárgások miatt.

„Itt nem az aszályról van szó, hanem az éveken át halogatott beruházások elmaradásáról, rossz menedzsmentről és egy olyan szabályozórendszerről, ami teljesen elárulta az ügyfeleket” – fogalmazott a témában kampányoló Feargal Sharkey a BBC-nek.

A cég viszont azzal védekezett, hogy 1891 óta a legforróbb júliust élték át az ügyfeleik, és ebben a helyzetben az emberek több vizet használtak fel. „Csak szeretnénk megvédeni drága, drága patakjainkat és biztosítani, hogy ne essen le túl alacsonyra bennük a vízszint. Ezért kérjük ügyfeleinket a fogyasztás visszafogására” – fogta kissé érzelmesre Katy Taylor, a vállalat ügyfélszolgálati igazgatója.

A tilalom így valójában nem tilalom, hanem ajánlás: de azt, aki látványosan figyelmen kívül hagyja – és szomszédai feljelentik –, azt bíróságra citálhatják és 1000 fontra büntethetik.

A Brit Meteorológiai Intézet közben közölte: nem várható számottevő csapadék a már most kiszáradt angliai régiókban, miközben a jövő héten ismét 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018