INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

szlovákia

tüntetés

robert fico

koronavírus

járvány

egyesült államok

Az egykori Grassalkovich-palota késő barokk-rokokó műemlék épülete a Hodzsa téren. Az épületet Mayerhoffer András tervezte és építtette 1760-ban. Az épület 1996-tól Elnöki Palotaként a mindenkori szlovák köztársasági elnök rezidenciája. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!

Előrehozott parlamenti választásokért tüntetett a szlovák ellenzék

„Szlovákiának készen kell állnia az állampolgárok kormányellenes felkelésére” – mondta Robert Fico a szlovák ellenzék vezéreként azon a szerda esti pozsonyi tüntetésen, amelyen bejelentette, hogy rövidesen elindítják az előrehozott választásokról szóló népszavazás kiírását célzó petíciós akciót. A rendbontás nélkül lezajlott megmozduláson több ezren vettek részt, köztük a többi ellenzéki párt képviselői is.

„Szlovákok, fel a fejjel!” és „Nem akarunk idegen uralmat!” – ilyen üzeneteket is a magasba emeltek transzparenseiken a tüntetők, akik a kormány, Szlovákia és az Egyesült Államok közötti védelmi megállapodás, a kötelező oltás, valamint az élelmiszer- és energiaárak emelkedése ellen tüntettek az elnöki palota előtt.

A szónokok és a tüntetők is arra szólították fel a kormányt, hogy álljon el a Washingtonnal történő védelmi szerződés aláírásától. „Azért jöttem el, mert nem értek egyet az amerikaiakkal kötendő megállapodással. Úgy gondolom, hogy a mi szép Szlovákiánkban nincs semmi keresnivalója idegen katonai erőknek. Sem amerikaiaknak, sem oroszoknak, semmilyennek” – mondta egy tüntető.

A felszólalók között voltak smeres képviselők Robert Fico táborából, de olyan politikusok is szót kaptak, akik a parlamenten kívüli ellenzékhez tartoznak. Mindannyian úgy vélték, hogy az ellenzéki pártok közös részvétele a tüntetésen az összefogás első jele, ezért közös együttműködésre szólítottak fel, és a jelenlegi kormány elüldözését szorgalmazták. Egyetértettek abban, hogy az előrehozott választás az egyetlen kiút a jelenlegi politikai helyzetből.

Robert Fico egyenesen úgy fogalmazott, Szlovákiának készen kell állnia az állampolgárok kormányellenes felkelésére. Bejelentette, hogy

rövidesen elindítják az előrehozott választásokról szóló népszavazás kiírását célzó petíciós akciót. A petíció része lesz egy amerikai támaszpontokról, illetve egy áremelkedésről szóló kérdés is.

„El akarják tussolni, hogy alkalmatlanok a coviddal vívott harcra. Arra van szükségük, hogy leplezzék a káoszt. A békéért, Szlovákiért, a szabadságért, a demokráciáért és az előrehozott parlamenti választásokért” – adta ki a jelszót Robert Fico, a Smer elnöke, korábbi háromszoros miniszterelnök.

Rendőrségi információk szerint a tüntetésen nem történt rendbontás és más jellegű szabálysértés sem. A közrendre megfelelő számú rohamrendőr, bűnügyi és közlekedési rendőr felügyelt. A Smer a közösségi hálón arról tájékoztatott, hogy a megmozduláson több ezren vettek részt.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018