eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sanna Marin finn miniszterelnök a Magdalena Andersson új svéd kormányfővel közösen tartott sajtóértekezletén Helsinkiben 2021. december 8-án. Andersson miniszterelnökként először látogatott külföldre.
Nyitókép: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt

Covid-kitettsége ellenére bulizott a finn miniszterelnök

A brit miniszterelnökségi Covid-botránnyal párhuzamosan Finnországban is nekimentek a miniszterelnöknek – mert hajnalig szórakozott annak tudatában, hogy kontaktusba került koronavírus-fertőzött külügyminiszterével. A kormányfő most bocsánatot kért.

Ettől már az általában szűkszavú és visszafogott finneknek is felforrt a vére: Sanna Marin miniszterelnök a hétvégén úgy bulizott szombat hajnalig egy helsinki nightclubban, hogy előtte néhány órával kiderült: pozitív lett külügyminisztere koronavírus-tesztje.

Miként a briteknél is megindult a kormányszintű kárelhárító művelet – tagadva, hogy a beosztottak illegális karácsonyi partit tartottak volna a tavalyi lezárás közepette – a finnek is felpörgették a PR-gépezetet.

A 36 éves miniszterelnök azt nyilatkozta: azt mondta neki egy illetékes, hogy nem kellett izolálnia magát, annak ellenére, hogy kontaktusba került egy fertőzött személlyel. Az ajánlás szerint a duplán oltott kormánytagoknak nem kell izolálniuk magukat.

Ezt megelőzően arról posztolt a Facebookon, hogy férjével együtt „étteremben voltak, bevásárolni mentek, barátokkal találkoztak és élvezték az estét, az éjszakai életet”.

Most, hogy sokan dühösen fogadták, hogy a vezető lazán kezelte a szabályokat, miközben az átlagpolgártól megkövetelik azok betartását, a kormányfő bocsánatot kért.

„Jobban kellett volna mérlegelnem és ellenőriznem a kapott ajánlást. Nagyon sajnálom, hogy nem értettem meg, hogy ezt kellett tennem”

– írta.

Az ellenzék természetesen gyorsan nekiment a kormányfőnek, nemcsak azért, mert valószínűleg megsértette a Covid-szabályokat, hanem azért is, mert nem vett észre egy későbbi SMS-t, amely felszólította, hogy izolálja magát. Az történt ugyanis, hogy az üzenetet a hivatalos telefonjára küldték, amit otthon hagyott. „Szándékosan nem vittem magammal a kormánytelefont, de a parlamenti telefon nálam volt” – magyarázta és hozzátette, amint meglátta az üzenetet vasárnap reggel, teszteltette magát és az eredmény negatív lett.

Mia Laiho, a parlament szociális és egészségügyi bizottságának elnökhelyettese szerint „nem volt okos és nem volt felelősségteljes magatartás. Magának kell levonnia a konklúziókat”.

Az MTV3 tévécsatorna közvélemény-kutatása szerint

a válaszadók kétharmada szerint „komoly hibát” vétett a kormányfő.

A heves bírálatok ellenére Marin arra büszke lehet, hogy Európán belül Finnországban sokkal enyhébb lefolyású volt a járvány, mint máshol. Az 5 és félmilliós országban közel 200 ezer fertőzést és 1400 halálesetet regisztráltak eddig. Viszont mostanra megugrott a napi fertőzések száma és már nyolc omikron-fertőzöttről számoltak be.

Mint a The Guardian című lap megjegyezte, a 2019-ben, a világ legfiatalabb miniszterelnökének kinevezett Marint sokat bírálták a kormányfői rezidencián tartott partik és az Instagram-influenszereket idéző közösségi média posztjai miatt. Erre ő azt mondta, hogy „a fiatalabb generáció képviselője”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×