eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Hansons Auctioneers/Harry Potter

A valódi Harry Potter milliomos lesz

Harry Potter valódi személy és forintmilliókat kereshet a JK Rowling-könyvvel. Ezt a hírt repítették világgá a héten angliai regionális újságok. De ki is az igazi Harry Potter, hol él és mi köze az ifjú varázslóhoz?

Nem, ő nem szemüveges, és csak annyiban hasonlít a Potter-filmek főszereplőjére, Daniel Radcliffe-re, hogy a 30-as évei elején jár – 33 éves, míg Radcliffe 32.

Az angliai Hampshire megyében élő, háromgyermekes apa, Harry Potter részben azzal töltötte az elmúlt 25 évet, hogy megpróbálta bebizonyítani az embereknek, valóban úgy hívják, ahogy a könyvbéli varázslót.

„Egyszer egy focimeccsen piros lapot akart adni nekem a bíró, mert azt mondtam neki, hogy Harry Potter a nevem” – mesélte a Waterloovillben élő... Harry Potter.

„Amikor egy görögországi nyaraláson megismerkedtem a feleségemmel, Phillipával, ő sem hitt nekem. Az emberek azt gondolják, hogy fel akarom húzni őket. És engem is folyamatosan ugrattak ezzel, de az évek során megszoktam” – mesélte.

„Eléggé társasági figura vagyok és jól viseltem, plusz, vannak előnyei is. Például, amikor 12 éves voltam, meghívtak egy tévéshowba és ott olyan hírességekkel találkoztam, mint Ben Stiller vagy Gwen Stefani. A főnököm azt hitte, hogy valójában Shaw a vezetéknevem, mert nála dolgozik az édesanyám is, aki újra férjhez ment és ez lett a vezetékneve... Amikor a kiderült, hogy Potternek hívnak, azt mondta: több fizetést kellene adnia, mert engem nem felejtenek el.”

Harry, aki egy cég országos sales menedzsere, azt is elmondta, hogy

amikor az ügyfelek panasszal hívják fel és megtudják, hogy mi a neve, akkor nem bírják ki nevetés nélkül és elpárolog a dühük.

A valódi Potternek is birtokában van a világsikerű folytatásos regény elnyűtt első kiadása, amihez szintén egy érdekes történet kapcsolódik. Édesapja – aki időközben rákban meghalt – az egyik este azzal rontott be az ajtón, hogy „Nem hiszitek el, mit vettem!”. Mint kiderült, egy rádióműsort hallgatott és abban Harry Potterről értekeztek. Amikor felfogta, hogy nem a fiáról vagy szó, hanem egy gyerekkönyvről, megfordult a furgonjával és elment a könyvesboltba.

Forrás: Hansons Auctioneers/Harry Potter
Forrás: Hansons Auctioneers/Harry Potter

Egy első kiadást vett meg – amiből csak 500-at nyomtattak és ezekből csak 200 került a boltokba. Az első kiadások hatalmas értékkel bírnak a gyűjtők számára, és a valódi Harry Potter most pénzt akar csinálni a saját példányából. A család csak azután jött rá, hogy mekkora érték birtokába kerültek, amikor elhunyt az idősebb Potter. Éveken át nem akarták eladni a könyvet, mert egy kedves emlék volt tőle. Négy évig a lépcső alatti zugban tartották egy fóliában – azon a helyen, ahol a történet kezdetén a varázsló Harry Potter is lakott.

Végül úgy döntöttek, hogy az idősebb Potterre hallgatva inkább mégis eladják, és élvezik az életet. A pénzből teljesítik a végakaratát és Afrikában szórják szét a hamvait, a gyerekeket pedig magukkal viszik egy kalandos utazásra. Várakozások szerint

az október 7-án aukcióra bocsájtott könyv 20-30 ezer fontot, azaz 8-12 millió forintot hozhat nekik.

Összehasonlításul: 2020-ban egy jobb állapotú első kiadásért 60 ezer fontot adtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×