eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Dunaszerdahely, 2020. július 3. Az FC DAC 1904 labdarúgócsapatának otthona, a MOL Aréna (DAC Stadion).  MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László
Nyitókép: MTVA Fotó: Molnár-Bernáth László

Még tart a veszélyhelyzet, de már látogathatók a meccsek Szlovákiában

Harminc nappal meghosszabbította a kormány Szlovákiában a veszélyhelyzetet, és az esti kijárási korlátozást is módosították. Újabb változás, hogy keddtől visszatérhetnek a nézők a lelátókra. A közegészségügyi hivatal április 27-től kinyitja a stadionokat öt csapatsport esetében. A stadionokat kapacitásuk legfeljebb egynegyedéig lehet megtölteni.

A veszélyhelyzet szerdán, április 28-án ért volna véget, ezt most 30 nappal meghosszabbította a kormány. A kijárási tilalom viszont az eddigi 20 óra helyett 21 órától lép majd életbe. Járványügyileg a helyzet február közepe óta folyamatosan javul Szlovákiában, de a számok még mindig magasak, könnyen újra növekedni kezdhetnek, és ekkor hirtelen újra nagy nyomás alá kerülnének az egészségügyi intézmények. Ilyen esetekben gyorsan intézkedéseket kell hozni, ezért van szükség a veszélyhelyzet fenntartására – áll a kormány indoklásában.

„Nem vagyunk olyan helyzetben, hogy megengedhessük magunknak az ország veszélyhelyzet nélküli működését, ha garantálni akarjuk a minőségi egészségügyi ellátást” – nyilatkozta Eduard Heger miniszterelnök.

A koalíción belül többen is bírálják a veszélyhelyzet fenntartását.

A Szabadság és Szolidaritás tiszteletben tartja ugyan, hogy a kormány a veszélyhelyzet újbóli meghosszabbítása mellett döntött, Richard Sulík pártelnök és miniszterelnök-helyettes, valamint Ivan Korčok, a liberális párt külügyminisztere viszont nem támogatták a határozatot, mivel nem értenek egyet a kijárási tilalommal. A párt bízik Eduard Heger kormányfő ígéretében, miszerint a veszélyhelyzet helyett rövidesen elfogadják a gazdasági mobilizációról szóló törvényt és az ún. pandémiatörvényt.

A veszélyhelyzet újbóli meghosszabbítására reagálva az ellenzék is elégedetlenségének adott hangot. „A kormány már előállhatott volna a járványtörvénnyel, de sajnos ez még várat magára” – nyilatkozta Peter Kmec a parlamenten kívüli Hlas párt tagja.

Döntés született arról is, hogy

a hétvégén már nézők előtt játszhatnak a profi labdarúgó-, jégkorong-, kézilabda-, kosárlabda- és röplabdacsapatok.

A Közegészségügyi Hivatal rendelete alapján a stadionok kapacitásának 25 százalékára lehet beengedni nézőket a meccsekre, de kültéren legfeljebb 2000, beltérben pedig 1000 ember nézheti a meccset. A szervezőknek szigorú feltételeket kell teljesíteniük. A mérkőzést legalább 48 órával korábban be kell jelenteniük a regionális közegészségügyi hivatalban. Csak negatív és 36 óránál nem régebbi PCR vagy LAMP teszttel rendelkező nézőket lehet beengedni. A szervezőknek pontos névvel, születési dátummal, címmel és telefonszámmal ellátott listát kell vezetniük a nézőkről, akik csak minden második sorban foglalhatnak helyet, és a maszkviselés is kötelező marad a számukra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×