INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

koronavírus

nagy-britannia

börtön

Útleveleket ellenőriz egy francia rendőr a kontinenst a brit partokkal a La Manche alatt összekötő csatornaalagút calais-i bejáratánál 2020. január 31-én. Közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnik az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unióban.

Koronavírus: tíz év börtön a határon hazudó briteknek

A közlekedési miniszter védelmébe vette a szigorú új lépéseket, amelyek 10 évvel börtönnel fenyegetik azokat, akik elhallgatják, hogy a veszélyes, új koronavírus-mutáció sújtotta országokban jártak.

Nagy-Britanniában a 33 „piros”, azaz magas kockázatú országból visszatérőknek 1750 fontos szállodai költséget és ott letöltendő karantént kell vállalniuk egy – amúgy jogilag immár tiltott – külföldi utazás után. Ezen felül, ha megpróbálják eltitkolni, hogy ilyen országban jártak, akkor akár 10 éves börtönbüntetéssel sújthatják őket. A rendelkezés néhány képviselő és volt bíró aggodalmát váltotta ki.

Grant Shapps közlekedési miniszter azonban azzal érvelt, hogy az új korlátozásokra azért van szükség, hogy ne hozzák be az országba és terjesszék el a veszélyesebb, új koronavírus-mutációkat. „Olyan vírusvariánsokkal van dolgunk, amelyeknek nem vállalhatjuk a kockázatát ebben az utolsó szakaszban, amikor már megkezdődött a védőoltásprogram, mert újabb gondjaink merülhetnek fel” – mondta a Sky Newsnak.

„Ezért a piros országokban való tartózkódással kapcsolatos hazugság esetében megfelelő büntetés a börtön”

– tette hozzá.

Jelenleg 16-20 ezer ember utazik be naponta a szigetországba, ez 95 százalékos csökkenés a tavalyi szinthez képest. Naponta 1000 ember érkezik a piros listán található országokból – mondta a miniszter.

A kormány 5000 szobát biztosít a szállodai karanténhoz. A jövő héttől a piros országból érkezőknek 1750 fontba kerül majd az utazási költségen felül, ha „nem közvetlen útvonalon jönnek vissza” – magyarázta.

A BBC idézett egy édesapja halála miatt Portugáliában rekedt nőt, akinek le kell bonyolítania a hagyatéki eljárást és eladni apja házát. Emiatt nem tud időben hazatérni. Ő azt mondta, igazságtalannak tartja, hogy rajta kívül álló körülmények miatt ekkora költségbe kell vernie magát.

A közlekedési miniszter másik kellemetlen megjegyzése az volt, hogy a brit lakosok értésére adta: valószínűleg le kell mondani a nyári külföldi vakációról. „Attól tartok,

nem tudok egyértelmű választ adni arra, hogy külföldi vagy akár belföldi nyaralásra tudnak-e utazni az idén”

– mondta.

Az ellenzéki Munkáspárt közben – vállalva annak kockázatát, hogy nem szerez jó pontokat a szavazóknál – elvi alapon még keményebb hozzáállást sürgetett. A Labour szerint nemcsak a piros országokból érkezőket kell szállodai karanténba küldeni, hanem mindenkit. A hosszú börtönbüntetés fenyegetését viszont nagyon aggályosnak nevezte, aminek „mélyreható következményei lehetnek”. A kormány osszon meg további részleteket arról, hogyan illeszkedik ez a jogrendszerbe és arról is, hogy a kisebb kihágásokat érintő enyhébb büntetési tételekben vagy egyetlen, kemény büntetésben gondolkodik-e – mondta Nick Thomas-Symonds árnyék-belügyminiszter.

Dominic Grieve volt konzervatív igazságügyminiszter „abszolút aránytalannak” nevezte a 10 éves börtönnel való fenyegetést. „Ez megfelel a gyilkosságal való fenyegetés büntetésének, és szigorúbb, mint amit a lőfegyverrel való visszaélésért vagy kiskorúak molesztálásért lehet kapni” – mondta.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Denis Charlet

Kapcsolódó hang

Koronavírus: tíz év börtön a határon hazudó briteknek
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018