eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 2021. január 5-én közreadott képen Enrique Tarrio, az amerikai Proud Boys (Büszke fiúk) elnevezésű amerikai szervezet vezetője részt vesz egy washingtoni tüntetésen 2020. december 12-én. Tarriót 2021. január 4-én rongálás vádjával őrizetbe vették Washingtonban, mert 2020 decemberében egy templomról levett, majd felgyújtott egy zászlót.
Nyitókép: MTI/EPA/Gamal Diab

Éveken át az FBI-nak súgott a radikális Proud Boys vezetője

A csoport tagjai ott voltak az elmúlt év több tüntetésén és a Capitolium ostrománál is.

A többségében fehér követőkből álló Proud Boyst 2016-ban alapították és akkoriban még csak a politikai korrektség túlkapásai és a férfiakat érő vélt korlátozások miatt tiltakoztak. Később a fekete–sárga szín és a PB-logó vált megkülönböztető jegyükké, és az utcai harcokról, valamint Donald Trump akkori elnök támogatásáról híresültek el. A latinó gyökerekkel rendelkező Enrique Tarrio 2018-ban lett a csoport országos elnöke.

Tarriót 2012-ben tartóztatták le csalás vádjával, majd egy volt ügyész és egy bírósági feljegyzés szerint ezután vállalta az együttműködést – amit az ügyész szerint ő kezdeményezett. Ennek nyomán megfelezték a büntetését.

Egy Miamiban tartott meghallgatáson egy szövetségi ügyész, az FBI egyik ügynöke és Tarrio saját ügyvédje is beszélt a 36 éves férfi beépített ügynöki munkájáról, és arról, hogyan segített a hatóságoknak rács mögé juttatni 13, kábítószer-, szerencsejáték- és embercsempészeti ügyekben érintett vádlottat.

Meglepetésre maga Tarrio a Reutersnek adott interjújában viszont tagadta, hogy besúgó lett volna.

Tavaly december 11-én a Proud Boys-főnök Washington utcáira vitte követőit.

„Azt üzenjük a parazitáknak a Kongresszusban és az ellopott Fehér Házban.

Háborút akartok? Akkor megkapjátok”

– mondta egy tömeg előtt egy video tanúsága szerint.

Maga Tarrio nem, de a Proud Boys néhány tagja részt vett január 6-án a washingtoni Capitolium ostromában, miután a választási vereségét megkérdőjelező Donald Trump volt elnök azt mondta: „ha nem harcoltok keményen, akkor nem lesz többé országotok”. Azt, hogy Trump mennyiben felelős a törvényhozás elleni támadásért, amelyben öt ember meghalt, az ellene indult vádeljárás fogja eldönteni.

Tarriót két nappal a rendbontás előtt letartóztatta a washingtoni rendőrség és arra kötelezték, hogy hagyja el a fővárost. Előzőleg vádat emeltek ellene két nagykapacitású lőfegyvertár birtoklása miatt, továbbá azért, mert egy decemberi Trump-párti tüntetésen elégették a Black Lives Matter mozgalom transzparensét.

A CBS News szerint nincs arra utaló jel, hogy Enrique Tarrio az elmúlt évben is együttműködött volna a rendőrökkel, és arról sem, hogy a hatóságok annak idején tudhattak-e szélsőséges csoportokkal fenntartott kapcsolatairól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×