eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: MKP

Előválasztással alapítanának új pártot a szlovákiai magyarok

Az MKP, a Híd és Összefogás online egyeztetést tartott, de érdemi előrelépés továbbra sem történt az új, egységes párt megalakulását illetően. Az MKP sajnálatosnak tartja, hogy az arányok kérdésében továbbra sincs megegyezés a felek között. A Híd ragaszkodik az egyharmad részhez a létrejövő új pártban, az Összefogás az előválasztás mellőzése esetén kompromisszumos javaslatként megelégedne a negyed részvétellel is.

A három párt, az MKP, a Híd és az Összefogás képviselői tavaly augusztus 20-án Révkomáromban aláírtak egy közös szándéknyilatkozatot, melyben lefektették, hogy a szlovákiai magyarok politikai érdekképviseletét egy egységes magyar pártban képzelik el a jövőben. A felek azonban az azóta eltelt öt hónap alatt sem jutottak dűlőre, és az új szlovákiai magyar párt létrejötte továbbra is várat magára. Legutóbb kedden egyeztettek a pártok, a járványhelyzet miatt ezúttal az online térben. A közös sajtótájékoztató így elmaradt, de a tárgyalást követően kiadott sajtóközlemények ugyancsak arról tanúskodnak, hogy nem közeledtek az álláspontok. Az arányokban továbbra sincs egység a felek között.

Az online tárgyalásra az Összefogás az egységes magyar párt megalapításához elengedhetetlenül szükséges lépéseket tartalmazó menetrenddel és az előválasztás megvalósításának részleteivel érkezett. A pártnak az ellentét feloldására tett javaslata továbbra is a választók bevonása az új párt alakításába.

A Híd viszont ezzel nem ért egyet. Sólymos László, a Híd elnöke kedd este egy Facebook-bejegyzésben azt írta, azt el tudja képzelni, hogy a választók előválasztáson döntsék el, ki vezesse az új párt parlamenti listáját, de irreálisnak tartja azt, hogy a párt vezetéséről, a párt struktúrájáról előválasztáson döntsenek.

„Az arányokban nekünk kell megegyeznünk, és ezt nem görgethetjük magunk előtt a végtelenségig,

mert még nagyon sok munka vár ránk. Minden egyéb kérdés, amely a mai tárgyalás során felmerült, menet közben, a pártépítés során megoldható” – fogalmazott a Híd elnöke.

Az MKP álláspontja szerint a demokratikus világban nincs példa arra, hogy egy új párt vezetőségét, elnökét és szervei összetételét pártonkívüliek határozzák meg. A választók igényének figyelembevételét ugyanakkor fontosnak tartja az MKP, ezért élt azzal a javaslattal, hogy a parlamenti választás előtti listaállítást előválasztás útján határozza meg az egyesült párt.

A keddi online tárgyaláson részt vevő felek egyelőre tehát csak abban egyeztek meg, hogy az elnökségeik elé terjesztik a tárgyaláson elhangzottakat, és jövő csütörtökön folytatják a tárgyalásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×