eur:
392.26
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkot viselő alkalmazott egy koronavírushoz hasonlító süteményt szolgál fel egy prágai cukrászdában 2020. december 3-án. Csehországban ettől a naptól kezdve újra kinyithattak a koronavírus-járvány miatt október 14. óta zárva tartó éttermek és kávézók.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Csehországban is felbukkant a koronavírus új mutációja

Csehország már negyedik egymást követő napja tartózkodik a negyedik kockázati sávban, a kormány pedig mérlegeli, hogy átlépjenek a még szigorúbb járványügyi óvintézkedésekkel járó ötödik sávba. Prágában e héten döntenek arról, hogy meghosszabbítsák-e a szerdán lejáró szükségállapotot.

Csehországban is felbukkant a koronavírus egyik új mutációja – adta hírül hétfőn reggel a novinky.cz hírportál, hozzátéve, hogy az új törzs valószínűleg nem befolyásolja a vakcinák hatékonyságát. Pavel Plevka, a Közép-európai Műszaki Intézet Strukturális Virológiai Kutatócsoportjának vezetője az új koronavírustörzs jelenlétével magyarázza azt, hogy egyesek miért fertőződtek meg újra a Covid-19 egyszeri legyőzése után. Így a mutációk komplikációt jelenthetnek az oltóanyaggyártók számára, a szakember szerint azonban nem alapvetőeket.

„A kimutatott mutáció a glikoprotein csúcsának kis változását jelenti, amely lehetővé teszi a vírus bejutását a sejtbe, és valószínűleg nem befolyásolja a vakcina hatékonyságát” – állítja a cseh virológus.

A cseh tudósok szerint a vakcinagyártók akkor is képesek lesznek gyorsan reagálni, ha az új koronavírustörzs elleni oltás mégsem bizonyulna hatékonynak.

„Úgy kell elképzelni, mintha új gombokat varrnánk a kabátra. A szövet és a szabásminta megegyezik, a gépek ugyanúgy dolgoznak tovább, csak más gombokat használnak”

– magyarázta a szakember.

Csehországban a héten eldől, hogy meghosszabbítják-e a december 23-án, szerdán lejáró szükségállapotot. „Kedden kell eldöntenünk, majd meg kell kérnünk a képviselőházat, hogy szavazza meg a hosszabbítást” – tájékoztatott Andrej Babiš miniszterelnök.

Milan Kubek, a Cseh Orvosi Kamara elnöke szerint ezzel az intézkedéssel már most elkéstek. „A szigorításról szóló döntésnek már múlt hétvége előtt meg kellett volna születnie” – mondta az orvoskamara elnöke.

Hasonló véleményen van Roman Prymula korábbi egészségügyi miniszter is, akinek ősszel azért kellett távozni a posztjáról, mert rajtakapták, amint maszk nélkül találkozott valakivel egy olyan étteremben, melynek az érvényes óvintézkedések szerint zárva kellett volna tartania. „Minél később hozzák meg a döntést, annál rosszabb. Minden elodázás növeli a járvány terjedésének kockázatát, ami hatalmas veszélyt jelent az egészségügyi ellátórendszerre” – mondta a korábbi egészségügyi miniszter.

Prágában még tudnak betegeket fogadni a kórházak, de vidéken sokkal rosszabb a helyzet. Morvaországban elhalasztják az előre tervezett műtéteket. A karácsonyi ünnepek alatti közrendről és óvintézkedésekről keddig várható hivatalos döntés. Azt már bejelentették, hogy az éjjeli kijárási tilalom ellenére megtarthatók lesznek az éjféli misék, de a templomokat csak befogadóképességük 20 százalékáig tölthetik meg a hívek. A hagyományos szilveszteri utcai rendezvények tilosak. A települések többsége lemondta a tűzijátékokat és fényjátékokat is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×