eur:
393.34
usd:
367.71
bux:
66268.5
2024. április 24. szerda György
Vendégekkel teli éttermek a brit főváros Soho negyedében 2020. november 4-én, a koronavírus-járvány megfékezése miatt elrendelt korlátozó intézkedések bevezetése előtti estén. A Nagy-Britanniában élők november 5-től december 2-ig csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, valamint a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok,  éttermek és bárok  is bezárnak négy hétre, bár elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.
Nyitókép: MTI/AP/Alberto Pezzali

A britek már semmibe veszik a koronavírus-korlátozásokat

A szép őszi idő a tilalom ellenére az utcára csábította a londoniakat, a kocsmák az utcán szolgálnak ki, míg a boltosok előre hozták a karácsonyt. Ajándék lehet a koronavírus-vakcina is, de nem biztos, hogy azoknak, akikről eddig szó volt.

Az angol ember nehezen viseli el, hogy szabadságában korlátozzák. A londoniak fiatalabb korosztályainak nagyon nem tetszik, hogy a koronavírus megfékezését szolgáló kijárási tilalmat be kell tartaniuk. A vírus továbbra is ijesztő arányban terjed, Nagy-Britanniában a fertőződés még rendre eléri a napi bő húszezret, sok a haláleset. Londonban naponta egyszer szabad egyedül vásárolni menni, és egyszer engedélyezett rövid egészségügyi séta a lakóhely környékén.

A főváros szép, régi, hangulatos kerületébe, Hampsteadbe, ahol lakom, általában bel- és külföldi turisták százai jönnek el naponta, levegőzni a tavakkal ékes hatalmas ősparkban, andalogni a keskeny utcácskákon. A tilalom gyérítette az idegenforgalmat, de most vasárnap szép őszi idő támadt, és egyszeriben helyrezökkent a régi rend, százak sétálgattak Hampsteadben.

A szájmaszkot többen még egy-egy boltba lépve sem veszik fel,

pedig ez kötelező lenne. A második hete tartó korlátozást nagyon sokan megunták, semmibe veszik.

Hampsteadnek vagy félszáz kávézója és vendéglője van, és az új rendelkezésnek megfelelően valamennyi köteles zárva tartani belső termeit. Tönkremenni nem akar akarnak, ezért rendelésre szállítanak, és szinte mindegyiknek az ajtajában asztal zárja el a bejárást, az asztalon elvitelre csomagolják az ételeket és süteményeket, pöfög a kávé- és teafőző, sorjáznak az üdítőitalos palackok. A sétálók java részének a kezében ott láttam a forró itallal teli papírpoharat vasárnap délután.

A boltok vesztesége nagyon nagy lesz. A butikok bezártak, már látható, hogy egy részük többé ki se nyit. Főként a nagy nemzetközi divatláncok helyi üzleteire vonatkozik ez. Menteni a menthetőt, azt találták ki, hogy előre hozzák a karácsonyt. Állítják, hogy hipp-hopp itt lesz az ünnep, érdemes már most megvenni az ajándékokat a karácsonyfa alá. S ha a boltokba belépni ideiglenesen tilos, akkor vásároljon a kedves vevő interneten. Gombnyomásra megnézheti a gazdag választékot, gombnyomásra rendelhet leszállítást, és hamar beütögetheti a bankszámlája adatait. Joan Collins, a valaha ragyogón szép, immár 87 éves filmsztár ebben a szellemben érezte hazafias kötelességének, hogy fényképét minél több lapban közöljék, amint most, november közepén, a karácsonyfáját díszíti.

A sajtó igyekszik elűzni a katasztrófahangulatot. A járványról, az ijesztő számadatokról tereli el az olvasó figyelmét mindenféle másra, a brexitproblémáktól a Trump–Biden hatalmi harc részleteiig. De a megbúvó kis hírek mégis figyelemre méltók.

Közeleg a nap, amikor megkezdődhet a védőoltások tömeges beadása, és a Daily Telegraph a Leicesteri Egyetem szakértőire hivatkozva közli, hogy

a vakcinát először a szigetország többmilliós színes bőrű lakossága körében kellene alkalmazni,

ugyanis minden faji előítélet nélkül mondható, hogy ők, talán genetikai okokból, könnyebben fertőződnek meg, mint a fehérek.

Eddig az volt a terv, hogy az oltóanyagból elsősorban az idősotthonok lakói és az egészségügy dolgozói, majd általában a nyolcvan éven felüliek részesüljenek, de lehet, hogy nem egészen így lesz, mert kiderült, hogy a színes bőrűek kétszer olyan számban kapják el a koronavírus-fertőzést, mint mások. Még nem egészen tudható, valóban genetikai-e ennek az oka, vagy az, hogy egy részük nagy, népes háztartásokban él.

Hozzátehetjük egy másik híradás nyomán, hogy a munkásosztály koronavírus-megbetegedése szaporább, hiszen a dolgozók buszon vagy metrón járnak dolgozni, csúcsforgalmi tömegben, és munkahelyükön sem könnyű elkerülni a testi közelséget másokkal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×