INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

spanyolország

koronavírus

turizmus

Vendég ül kutyájával a madridi Plaza Mayor egyik bárjának teraszán 2020. május 25-én, a koronavírus-járvány idején. Spanyolországban tovább folytatódtak a járványügyi enyhítések, Madrid és Barcelona is a lazítások újabb, egyes szakaszába lépett.

Finomítottak az adatokon a spanyolok, jön a karanténmentes turizmus

Spanyolországban 194 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az országban éjfélkor tíznapos nemzeti gyász lép életbe a járvány áldozatainak emlékére.

A szaktárca napi jelentése szerint a járvány kezdetet óta igazolt esetek száma 236 259, ami 859-tel több a hétfői tájékoztatásban szereplő adathoz képest. Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján azzal indokolta az eltérést, hogy továbbra is zajlik, és még néhány napig eltart a tartományokból érkezett beszámolók visszamenőleges hitelesítése.

Emiatt hétfőn több mint 1900-zal csökkentették a regisztrált halálesetek számát.

A minisztérium kedden 35 újabb koronavírus okozta halálozást közölt. Az áldozatok száma összesítve 27117, 283-mal több mint amennyi az előző napi jelentésben szerepelt. Kedd éjféltől tíznapos hivatalos nemzeti gyász lép életbe az országban, szerda délben egy perces néma főhajtással tisztelegnek az áldozatok emléke előtt. Amíg tart a gyászidőszak félárbocra engedik a közintézményekre, a spanyol hadihajókra és a külképviseletekre kihelyezett zászlókat.

Júliusban jöhet a karanténmentes turizmus Spanyolországban

A nyaralást tervező bátraknak új célpontklnt jelent meg a térképen Spanyolország, amely júliustól megnyitja kapuit a turisták előtt, és nem kell karanténba menniük a látogatóknak. A gazdasági szempontból létfontosságú lépés azonban számtalan veszélyt hordoz magában a koronavírus-járvány által sújtott országban.

A beutazóknak 14 napra el kell zárkózniuk a külvilágtól – ez a szabály vonatkozik jelenleg a Spanyolországba érkező látogatókra. Július 1-jétől azonban már szabadon lehet beutazni – jelentette be meglepetésre a világ második legnépszerűbb turistacélpontjának számító ország kormánya. A madridi kabinet így próbálja életre kelteni a nemzetgazdaság és az egyes régiók számára különösen fontos turisztikai ágazatot.

Pedro Sanchez miniszterelnök arról beszélt, hogy a kölcsönösség elve alapján biztonságos „turisztikai korridorokat” akarnak kialakítani más európai országokkal „feltéve, hogy azok nem jelentenek kockázatot Spanyolországra”. Arancha Gonzalez Laya külügyminiszter pedig sürgette, hogy az uniós tagállamok dolgozzanak ki közös politikát a határok megnyitására és határozzák meg: melyik ország minősül biztonságosnak.

Nagy-Britanniában a kormány közben június második hetétől éppenséggel szigorítani akar. Azaz, aki azután érkezik a szigetországba, annak kéthetes karanténba kell vonulnia, ami szigorúbb, mint a lakosokra jelenleg vonatkozó szabályozás, melynek részeként ki lehet menni a parkba edzeni vagy el lehet menni bevásárolni.

A britek számára így

kétséges, hogy meglesz-e idén az áhított külföldi nyaralás

– bár a belügyminiszternek némileg ellentmondva a brit közlekedési miniszter arról beszélt: létrehozhatnak „légi hidakat” az alacsony rizikót jelentő országokkal.

A spanyol bejelentés után a Ryanair légi társaság közölte, hogy 40 százalékkal megnöveli járatai számát. A közlemény szerint „egész Észak-Európából lesznek járatok a fontos nyaralócélpontokba Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban és Cipruson”.

Spanyolország a maga 28 ezres halálozási adatával a pandémia egyik legsúlyosabb statisztikáját tudhatja magáénak, és az ország különösen szigorú karanténszabályozást tartott fent, ami komoly csapást mért a gazdaságra.

A járvány előtti években átlag 80 millió ember látogatott el az ibériai államba, ahol a turizmus adja a GDP 12 százalékát. Az idegenforgalmi miniszter „tökéletesen kidolgozottnak” nevezte a júliusi nyitásról szóló tervet.

Spanyolországban hétfőtől már a kinti ülőhelyek felével nyithattak a bárok, de Barcelonában és Madridban sok hely zárva maradt, mert a tulajdonosoknak így nem éri meg kinyitni. Attól is tartanak, hogy ha nem érkezik elég külföldi látogató, akkor veszteséges lesz az idény – írta az Independent című lap. A kormány fokozatosan akarja feloldani a karantént, és emiatt feszültség alakult ki régiókkal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Kiko HuescaQuique García

Kapcsolódó hang

Karanténmentes turizmus a spanyoloknál júliustól
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018