eur:
394.77
usd:
370.38
bux:
65321.98
2024. április 19. péntek Emma
Dan Kitchener brit művésznek egy tokiói utcaképet ábrázoló falfestménye Londonban 2020. április 7-én. Kitchener a művét még márciusban, a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás előtt festette.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Csaknem ezer újabb áldozata van a koronavírusnak a brit szigeteken

Nagy Britanniában ismét több százzal nőtt a a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak száma, és egyre több olyan estet jelentenek, amikor korábban teljesen egészséges embereket gyűr le a kór. Közben a brit miniszterelnök kikerült az intenzív osztályról, de a kórházat még nem hagyhatja el.

Angliában újabb 866, Skóciában 48, Walesben 29, Észak-Írországban 10 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés következtében. Az angliei egészségügyi szolgálat azt is közölte, hogy az áldozatok közül a legfiatalabb 27, a legidősebb 100 éves volt.

56-nak semmilyen krónikus betegsége nem volt.

Így már több mint 8200 halottja van a járványnak Nagy-Britanniában.

Kikerült az intenzívről a brit miniszterelnök

Boris Johnson számára valószínűleg jelképes lesz ez a húsvét – az újjászületés ünnepe.

Péntek reggel a brit miniszterelnök már egy normál kórházi osztályon és nem az intenzíven lábadozott és a kiadott információk szerint javult az állapota.

„Pihennie kell” – mondta Boris Johnson apja, Stanley Johnson egy rádióinterjúban, amikor megköszönte a sok jókívánságot. A megosztó személyiségnek számító, de sajátos karizmájú Boris Johnsonnak ellenfelei is jobbulást kívántak.

„Nem lehet ettől egyből elsétálni és visszamenni a Downing Street 10-be és kézbe venni a hatalmat”

– mondta Stanley Johnson, megválaszolva sokak kérdését, hogy fia mikor térhet vissza a kormány élére.

Képmutatással vádolják

A miniszterelnök apjára azonnal össztűz zúdult a Twitteren, amiért arról beszélt: komolyan kell venni a karantént.

„Ezt úgy mondta, hogy a hétvégi házából telefonált”

– állította több kommentelő. Az idősebb Johnson maga mondta az interjúban hogy vidékről telefonált.

A briteknél előírás, hogy az ember maradjon otthon és ne második otthonában vészelje át a karantén-időszakot.

Boris Johnsonra vár kormánya

A kabinetet sok bírálat érte, amiért nincs szabályba fektetett helyettesítés vagy utódlás és kommentátorok szerint emiatt vonakodik a kormány attól, hogy a mostani felülvizsgálati határidő kapcsán határozott döntést hirdessen ki a karantén időtartamáról.

A miniszerelnöki hivatal azt közölte, hogy Johnson a talpra állás „korai szakaszában van” és hogy nem világos, meddig marad még kórházban. Johnson terhes menyasszonya egy szivárványképet és tapsoló emojikat posztolt ki a Twitterre, ezzel mondva köszönetet az egészségügyi dolgozóknak. Carrie Symonds júniusban várja a pár gyermekét.

Meddig tart a felépülés?

Orvosok megjegyezték, hogy az intenzívről kikerült betegek számára hosszú lehet a felépülés. Az egyik beteg például elmondta a Guardian című lapnak, hogy már attól is nehezen kap levegőt, ha kimegy a kertbe, a mosdóba vagy zuhanyozik.

A lélegeztetőgépről lekerült betegek esetében – Johnson ezt megúszta – gyakran már felülni is nagyon nehéz és újra meg kell tanulniuk járni, lélegezni és még nyelni is.

Emellett gond a gyors súlyvesztés és izomsorvadás. Előfordulhat náluk a poszt traumás stressz betegség is. Sok esetben hosszú hónapokig tarthat a lábadozás, de a kormányfő szerencséje az lehet, hogy nem volt lélegeztetőgépen és csak néhány napot töltött az intenzív osztályon.

Mindenki maradjon otthon - kivéve az egyik kormánytagot

Miközben Johnson lábadozik, a briteket arra sürgetik, hogy a húsvéti víkend idején várható néhány napos jó idő ellenére ne lazítsanak a társadalmi távolságtartáson.

Dominic Raab külügyminiszter, aki Boris Johnson távollétében vezeti a kormányüléseket, azt mondta: túl korai még a karantén feloldásáról dönteni, mert az országban még nem tetőzött a járvány.

Bár a fertőzések száma már kezd stagnálni, a napi halálozások száma tovább emelkedett és

péntekre már közel 8 ezernél járt az összes nagy-britanniai halott száma, ami az ötödik legmagasabb adat a világon.

Közben magas rangú illetékest, most egy kormánytagot kaptak rajta azon, hogy sajátosan értelmezi a karantént: Robert Jenrick lakhatási ügyekkel foglalkozó miniszter 60 km-es autóutat tett meg, hogy meglátogassa szüleit.

Ő volt az, aki a brit anyák napja idején arról beszélt, hogy mindenki inkább Skype-on hívja édesanyját. Most azzal védekezett, hogy gyógyszert és alapvető fontosságú cikkeket vitt szüleinek, arra utalva, hogy nem találkozott velük.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×