eur:
394.36
usd:
370.11
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke televíziós vitára érkezik Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Polgárpukkasztóból szlovák miniszterelnök

Igor Matovičot, Szlovákia leendő miniszterelnökét az elmúlt tíz év alatt sokféle jelzővel illettek: nevezték félőrültnek, bohócnak és goromba fráternek. Ezalatt azonban kitartóan azt hangoztatta, hogy véget vet a korrupciónak, és rács mögé küldi azokat, akik megérdemlik. A szombati parlamenti választás után azonban ő veszi át a gyeplőt. A választáson résztvevő minden negyedik állampolgár rá szavazott, a politikai aktivistából pedig a legnagyobb valószínűséggel kormányfő lesz.

Tíz évvel ezelőtt még a Szabadság és Szolidaritás nevű liberális párt listáján a 150., utolsó helyről indult, és karikázással jutott be a parlamentbe Igor Matovič nagyszombati vállalkozó.

A törvényhozási ülés első napján strandpapucsban és trikóban jelent meg, és azt állította, hogy másként akar politizálni.

Nemsokára azzal keltette fel a figyelmet, hogy Anna Belousovovát, a Szlovák Nemzeti Párt képviselőjét egyik írásában Ancsának nevezte, aki ezért megpofozta.

Nem maradt meg sokáig a liberálisok frakciójában, mert Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) néven új pártot alapított, és 2012-ben jobb eredményt ért el, mint a Szabadság és Szolidaritás. Megállás nélkül azt hangoztatta, hogy legnagyobb ellenfele a most már háromszoros volt miniszterelnök, Robert Fico. „Fico, te hős! Azt üzenem neked, hogy

miattad léptem be a politikába, mert amikor erről döntöttem, a tolvajok triumvirátusa volt kormányon.

Isteni érzés volt számomra, amikor szemtől szemben azt mondhattam neked, hogy korrumpált tolvaj vagy és börtönben végzed majd” – vetette oda évekkel ezelőtt politikai ellenfelének Szlovákia leendő kormányfője.

Matovič többször is felhívta magára a figyelmet a parlamentben. Martin Poliačik képviselő fejére injekciós tűket szórt, életnagyságú Fico-makettet vitt a plénumba, Andrej Danko házelnök elé egy „részeg” – feliratú táblát függesztett ki, és az exkormányfő pozsonyi luxuslakása előtt tiltakozó akciókat szervezett. A frakciótagoktól hazugságvizsgálatot kért, ezért többen kiléptek a frakcióból. Sokan elmentek az Egyszerű Emberektől, de mindig jöttek újak, és ma már ismert politikusok.

Az idei választási kampányban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy január végén a franciaországi Cannes-ban több politikustársával együtt Ján Počiatek volt smeres pénzügyminiszter villájához vonult, és videófelvételen mutatta be, milyen vagyonnal rendelkezik az egykori tárcavezető. A villa kapujára „A Szlovák Köztársaság tulajdona”– feliratot ragasztotta fel, és azt ígérte, hogy kisajátíttatja.

Igor Matovič szerdán kormányalakítási megbízást kapott Zuzana Čaputová államfőtől. Azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy Szlovákiának olyan kormánya legyen, amelyet a történelemkönyvekben az ország legjobb kormányaként fognak emlegetni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×