eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács, a parlament elnöke
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Diplomáciai gikszer a szlovák házelnöktől

Diplomáciai bakot lőtt Andrej Danko szlovák házelnök, amikor meghívta Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfőt a Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulójáról való megemlékezésre. Zuzana Čaputová államfő szerint a protokoll nem ezt diktálja. Danko lépéséről a külügynek sem volt tudomása.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök megüzente az utolsó európai diktátorként emlegetett Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfőnek, hogy a meghívás a Szlovák Nemzeti Felkelés 75. évfordulójáról való augusztusi megemlékezésre, amelyet Andrej Dankótól kapott, nem államfői szintről érkezett. "Egy államfőt a köztársasági elnöknek kell meghívnia. Én jelenleg az első hivatalos külföldi útjaimon veszek részt, és nem hívok meg államfőket az ünnepségre" – mondta Čaputová.

Andrej Danko házelnök kitart a meghívás mellett. A felháborodások ellenére is ragaszkodik a fehérorosz elnök látogatásához.

Kijelentette, ha Lukasenka elfogadja a meghívást, akkor magánemberként, saját vendégeként fogadja. A szlovák parlament elnöke szerint a meghívás egy konkrét eseményre szól, és nem tekinthető hivatalos, legmagasabb szintű látogatásnak. Andrej Danko egy nappal korábban az államfővel és a miniszterelnökkel közösen írt alá egy nyilatkozatot, melyben elkötelezték magukat Szlovákia pro-európai és pro-atlanti irányultsága mellett. A házelnök ugyanakkor megjegyezte, bár Szlovákia az Európai Unió tagja, négy világtáj van, és mindenkivel párbeszédet kell folytatni.

Andrej Danko pártja, a Szlovák Nemzeti Párt nem lát kivetnivalót a meghívásban. Jaroslav Paška alelnök szerint Lukasenka meghívása helyes cselekedet volt Danko részéről. "Miért ne hívhatná meg a házelnök a megemlékezésre azt a személyt, aki annak az országnak az államfője, amelynek katonái és polgárai hozzásegítették Csehszlovákiát a felszabaduláshoz?" – fogalmazott Paška.

Jarábik Balázs, a posztszovjet térség szakértője szerint azonban szó sincs arról, hogy a fehérorosz elnök Szlovákiába látogatna.

"Danko nagyon jól tudja, hogy mit csinál: botrányt a semmiből, hogy aztán utólag elmondhassa, nekünk keletre is nyitnunk kell.

A fehéroroszok különösen betartják a protokollt, tehát semmi esély arra, hogy az elnök Szlovákiába jönne. Ő nem jár olyan helyekre, ahonnan az országának nem hozhat valamit” – mondta a szakértő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×