INFORÁDIÓ 
2020. február 26. szerda
Géza

szlovák

mezőgazdaság

pozsony

Hatalmas trágyakupacot öntöttek ki Pozsonyban a dühös szlovák gazdák

Hatalmas trágyakupacot öntöttek ki Pozsonyban a dühös szlovák gazdák

Szerdán egy órára lezárták Pozsony egyik hídját, péntek reggel pedig egy fuvar trágyát szórtak a feldühödött szlovák gazdák a földművelésügyi minisztérium és az Agrárkifizető Ügynökség fővárosi székháza elé - a szlovák mezőgazdaság állapotai ellen tiltakozva.

Egyre furcsább módon fejezik ki elégedetlenségüket a szlovák fővárosban kedden tábort vert gazdák, akik Kassáról, Bártfáról és a Csallóközből érkeztek traktoraikkal. A gazdák birtokrendezést követelnek, továbbá a támogatások felső határértékének megszabását az uniós javaslatnak megfelelően, valamint korrupcióellenes intézkedések bevezetését a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás területén.

Szerdán tárgyaltak a kormány képviselőivel, de miután keserű szájízzel jöttek ki a tárgyalásról, egyórás ülősztrájkba kezdtek, és lezárták a Szlovák Nemzeti Felkelés hídját. Pénteken pedig egyedi módját választották nemtetszésük kinyilvánításának:

reggel egy furgon állt meg az Agrárkifizető Ügynökség előtt, majd két gazda szétterítette annak rakományát – egy raklapnyi istállótrágyát – az épület bejáratánál.

Ezzel jelezték elégedetlenségüket, amiért az intézmény nem hagyta jóvá számukra a 2016-os és 2017-es agrártámogatásokat, holott a bíróság az ő javukra döntött. „Ezek a dokumentumok itt a járásbíróság és a fellebbviteli bíróság döntései, amelyeket az Agrárkifizető Ügynökség nagyjából éppen ennyire tisztel” – jelentette ki František Oravec

a trágyába taposott papírlapokra mutatva.

A gazda megerősítette, rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter ellen, aki azzal vádolta meg őket a héten, hogy bűnöző csoportokkal állnak kapcsolatban, és nem a gazdák érdekeit képviselik, hanem önös céljaik vannak.

Patrik Magdoško, a gazdatüntetés főszervezője reakciójában kifejtette, hogy a földművelésügyi minisztérium nem védi a kisgazdákat. „El vagyunk nyomva, az agrártárca pedig nem tisztel bennünket.

Az épület elé abból a dán trágyából is tettünk, amely hosszú ideje szennyezi a talajvizet a Csallóközben“

– mondta Magdoško, aki a későbbi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy felfüggesztik a sztrájkot, és traktoraikkal elhagyják a fővárost, de a Szlovákiai Fuvarozók Uniójával közösen általános sztrájkot készítenek elő.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Trágyát öntöttek ki Pozsonyban a dühös szlovák gazdák
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018