eur:
389.75
usd:
365.1
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) megérkezik a tel-avivi repülőtérre, ahol Jószéf Amrani izraeli nagykövet fogadja 2019. február 18-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Csak később jöhet létre a V4 és Izrael közti csúcstalálkozó

Andrej Babiš cseh miniszterelnök bejelentette, hogy Lengyelország távolmaradása miatt nem tartják meg a V4-ek és Izrael csúcsértekezletét Jeruzsálemben, helyette kétoldalú találkozók lesznek. Peter Pellegrini szlovák kormányfő pedig közölte, innovációs diplomatát telepít Izraelbe.

Az eredeti terv szerint a V4-ek csúcstalálkozója első alkalommal valósult volna meg Európán kívül, a helyszín azonban annyiban nem meglepő, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök tavaly részt vett a budapesti V4-es csúcson, és ígéretet tett a meghívás viszonzására. A gépezetbe azonban homokszem került, a lengyelek elutasították a jeruzsálemi találkozón való részvételt. Ennek közvetlen oka az a szópárbaj volt, amely a hétvégén kezdődött, miután Jiszráel Kac ügyvezető izraeli külügyminiszter kijelentette, hogy a „lengyelek az anyatejjel szívták magukba az antiszemitizmust”. Lengyelország ezért lemondta a találkozón való részvételt, a visegrádi csoport másik három kormányfője viszont elutazott, de mint Andrej Babiš cseh miniszterelnök közölte, csak kétoldalú találkozókra kerül sor, és

a V4-ek, valamint Izrael csúcstalálkozóját várhatóan az év második felében tartják meg, amikor Csehország lesz az országcsoport soros elnöke.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő egyébként még odautaztában, a repülőgépen nyilatkozta, hogy Szlovákia Izraelbe telepít egy innovációs diplomatát, akinek az lesz a feladata, hogy az innováció, a hi-tech, valamint a tudományos kutatás és fejlesztés terén keresse az együttműködést a két ország között.

„Célunk, hogy egyfajta hidat képezzen a szlovák és az izraeli cégek között, hogy összekösse velük a kutató-fejlesztő intézeteinket. Emellett segíthet a közös kutatási projektek, illetve intézmények létrehozásában, amelyekben a termékek továbbfejlesztésével foglalkozhatnának” – mondta a miniszterelnök. Pellegrini arról is beszélt, hogy Szlovákia még ebben az évben kulturális és információs központot nyit Jeruzsálemben, a nagykövetség azonban Tel-Avivban marad.

A szlovák kormányfő azt is hozzátette, hogy

szívesen vendégül látná Benjamin Netanjahut Pozsonyban.

„Szlovákia az utolsó közép-európai országok közé tartozik, ahol még nem járt hivatalos látogatáson az izraeli miniszterelnök. Remélem, hogy sikerül megegyeznünk, és az év második felére sikerül megszerveznünk a találkozót, abban az esetben, ha a néhány héten belüli előrehozott választásokon újra megválasztják” – fogalmazott Peter Pellegrini.

Reagáltak a lengyelek

A visegrádi országok egységének jeleként értelmezte a Jeruzsálembe tervezett csúcsértekezlet elhalasztását Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Morawiecki a Twitter közösségi honlapján hétfő délután írt bejegyzésében közölte: hétfő reggel a visegrádi csoport többi országa (Lengyelország mellett Magyarország, Csehország és Szlovákia) kormányfőivel ismertette a lengyel álláspontot a csúcsértekezlet kapcsán.

A csúcs elhalasztásáról szóló "fontos döntés azt mutatja, hogy a V4 egységes, és elfogadhatatlannak tartja a bármelyik tagország ellen irányuló alaptalan, rasszista támadásokat" - áll a bejegyzésben.

Korábban Beata Mazurek, a lengyel kormánypárt szóvivője "a visegrádi szolidaritás jelének" minősítette a csúcstalálkozó elhalasztását. Méltatta, hogy a többi visegrádi miniszterelnök egyetértett Morawiecki érvelésével, és a jeruzsálemi csúcs törléséről annak ellenére döntöttek, hogy már Izraelben voltak, illetve éppen oda utaztak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Nem teljesít jól az alap iPhone 15

Az idei év jelentős változásokat hozott az Apple iPhone 15 sorozatának piaci fogadtatásában, különösen az alapmodell tekintetében. A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) által végzett kutatás szerint az alap iPhone 15 modell eladásai a teljes iPhone-értékesítésnek csupán 14%-át tették ki, ami éles esést jelent a tavalyi, azonos időszakban mért 19%-hoz képest, az akkori elődmodellel összefüggésben - írta az Apple Insider. .

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×