eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) kezet fog Menyhárt Józseffel, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökével tárgyalásuk előtt a párt pozsonyi székházában
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Két EP-képviselővel kalkulál az MKP

Évet értékelt a Magyar Közösség Pártja. A parlamenten kívüli szlovákiai magyar párt két mandátumot akar szerezni a jövő évi EP-választáson. A 2016-os parlamenti választások után a párt belső véleménye szerint konszolidálódtak, ezt mutatják a legutóbbi megyei és önkormányzati választások eredményei is.

A párt stabilizálásáról, az idei önkormányzati választásokról, és a tavalyi megyei választási eredményekről is szó esett az MKP évértékelőjén. Menyhárt József pártelnök szerint a 2018-as év a szlovák belpolitikában turbulens időszakot hozott. Kiemelte:

a felvidéki magyarság megmaradásának feltételei továbbra sem biztosítottak.

A pártelnök kitért a tavalyi megyei választások eredményeire is. "33 képviselővel kezdtük meg a munkát, és két megyében alelnöki pozíciót sikerült kiharcolnunk" - emelte ki.

Menyhárt József értékelte a novemberi helyhatósági választások eredményét is. Elmondta: az előző választásokhoz képest

az MKP idén több mandátumot szerzett mind a polgármestereket, mind az önkormányzati képviselőket tekintve.

Döntő fontosságúnak nevezte a helyi önkormányzatokban való képviseletet. Az oktatás és a kultúra mellett a párt szerint ezen a szinten a gazdaság, az egészségügy és a környezetvédelem kérdéseiben is fontos döntések születnek.

"Jövőre sem várható jelentős javulás szociális téren, ráadásul

az iskoláink sincsenek jó állapotban.

Azt szeretném, ha ezeken a területeken szembe tudnánk nézni a kihívásokkal" - fűzte hozzá a pártelnök.

Az MKP szemszögéből az idei év egyik legfontosabb eredménye a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő akciójának sikere volt.

Az Európai Nemzetiségek Föderális Uniója célja egymillió aláírás összegyűjtése volt az európai őshonos kisebbségek védelme érdekében. A párt közreműködésével 63 ezer hitelesített aláírást sikerült összegyűjteni.

A pártelnök szerint a 2019-es év nagy kihívása az európai parlamenti választás, amely során az MKP két képviselőt akar Brüsszelbe juttatni. "A Magyar Közösség Pártja már most azzal számol, hogy két jelöltet sikerül majd bejuttatni, a jelenlegi egy képviselőnk számát növelni tudjuk" - mondta Menyhárt.

Sikerként könyvelte el, hogy az elmúlt időszakban

1521 felvidéki kis- és középvállalkozónak sikerült támogatást nyújtani a Baross-terv keretében.

A jövő év fontos feladatának tartja a leszakadó magyarlakta régiók felzárkóztatását, a munkahelyteremtést. Nemzetpolitikai jelentőségű eredménynek nevezte, hogy a Kárpát-medencei óvodaprogram második szakaszában

a magyar kormány támogatásával több mint száz magyar óvodát sikerült felújítani.

Ez a program 2019-ben is folytatódik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×