INFORÁDIÓ
2021. június 18. péntek
Arnold, Levente

szíria

háború

idlíb

Idlíb,2018. április 10.A Fehérsisakosok nevű szíriai önkéntes mentőalakulat tagjai túlélők után kutatnak egy robbanás következtében megsemmisült lakóház romjai között az észak-szíriai Idlíbben 2018. április 9-én. Egyelőre nem tudni, hogy a legkevesebb 19 ember halálát követelő robbanást rakéta becsapódása vagy gépkocsiban elhelyezett pokolgép okozta. (MTI/EPA/Mohammed Badra)

Küszöbön áll a szíriai háború utolsó nagy hadművelete

Újabb cikkünk a témában:

Hamarosan elkezdődhet a kormányellenes lázadók kezén lévő Idlíb tartomány ostroma, Aszad elnök és szövetségesei már kezdik előkészíteni a támadást.

Irán már a szíriai háború végjátékára készül – erre utal a Damaszkuszban járt iráni külügyminiszter megjegyzése, hogy „meg kell tisztítani a terroristáktól” az utolsó, lázadó kézen maradt területet – Idlíb tartományt.

Az irániak mellett az oroszok is támogatást nyújtanak Aszad elnök erőinek az offenzívához – közben pedig a felek, az általában a lázadókat támogató Törökország bevonásával a pénteken Teheránban folytatnak tanácskozást arról, hogy mi is történjen Idlíbben.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter figyelmeztetett, hogy

Washington „a háború eszkalációjaként” tekint bármely, a tartomány elleni támadásra, és megtorolja, ha az Aszad-hadsereg vegyi fegyvereket vet be.

A várható offenzíva előtt megindult az érintett felek propaganda-hadművelete is. A nyugati oldalon, a brit Guardian című lap például azt írta: „Putyin orosz elnök puhítja a nyugatot az általa tervezett idlíbi vérfüdő előtt.” A tartomány kétmillió belső menekült otthona és Moszkva „különleges erőfeszítéseket tesz, hogy előre igazolja várható gyilkos támadását. Szövetségese, Aszad elnök bármely emberi veszteség mellett vissza akarja szerezni a területet” – írja a brit lap.

A szintén brit Telegraph az orosz propaganda-kampány részének nevezi az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatát, amely azzal vádolta meg a lázadókat, hogy ideggázt csempésztek be, amit saját civiljeik ellen akarnak bevetni és a következményeket a rezsim és orosz szövetségesei által propagandaeszköznek tartott Fehér Sisakok mentőszolgálat majd lefilmezi. Ezzel pedig kiprovokálják majd az amerikai, brit és francia légicsapásokat az Aszad-rezsim ellen.

Maga a Telegraph is várható vegyifegyver-támadásról spekulál, csak szerinte a szíriai kormány tervezi azt, hogy „felpuhítsa” a tartományt védő lázadó erőket és megtörje a lakosság ellenállását.

Háromszor annyian lettek

A Middle East Eye híroldal szerint a korábban 700 ezres lakosságú Idlíbben, mostranra 2 és félmillió ember zsúfolódott össze. Legkevesebb 70 ezer fegyveres tartózkodik a tartományban, köztük az al-Kaidához köthető csoportok, az újonnan létrehozott Nemzeti Felszabadítási Front és a törökök által kiképzett „Nemzeti Hadsereg” és az Iszlám Állam alvó sejtjeinek emberei.

A tartományban a kormányellenes erők belharcai miatt nincs nyugalom.

Törökország időt kért Oroszországtól, hogy az offenzíva előtt a többiektől elszigetelhesse a Hajat Tahrir al-Sam harcosait.

Egyes elemzők szerint bár Oroszország a legerősebb játékos a térségben, most mégsem akarja újra elmérgesíteni viszonyát Törökországgal. Ezért Moszkva arra kérheti Asszadot, hogy ne indítson totális támadást Idlib ellen.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohammed Badra
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018